Wilt u een nieuwe auto aanschaffen en bent u nieuwsgierig hoeveel geld u daarvoor kunt lenen? Daar komt u op deze pagina achter. Een nieuwe auto kopen is misschien wel niet voor u weggelegd. Tenzij u over een flink gevulde spaarrekening beschikt. Maar dan nog is het de vraag of het verstandig is al uw spaargeld te steken in de aanschaf van een nieuwe bolide. Geld achter de hand houden voor onvoorziene uitgaven is namelijk wel zo slim.

Steeds meer consumenten lenen geld voor nieuwe auto

Een groot deel van de mensen die een auto kopen leent daarvoor geld. Zo werden ten opzichte van 2013 in 2018 maar liefst 23% meer autoleningen afgesloten. Maar de vraag blijft natuurlijk overeind: Hoeveel geld kan u exact lenen voor een auto?


Volledige kostprijs lenen

Consumenten mogen in België de volledige kostprijs van een auto lenen. Dat is inclusief de btw. Bij sommige financiers is het mogelijk om tot 110% van de prijs te lenen. Zo kunnen autobezitters ook meteen de extra kosten betalen zoals de eerste premie voor de autoverzekering en de kosten voor het inschrijven van de bolide.

Welk bedrag kunt u per maand betalen?

De bank let bij uw aanvraag voor een autolening op uw terugbetalingscapaciteit. Met andere woorden: Hoeveel geld kan u maandelijks reserveren voor de terugbetaling van de lening? Banken kijken daarvoor naar de hoogte van uw inkomen en de eventuele vaste lasten zoals andere leningen, huur voor uw huis, gas en stroom, etc. U kunt geen autolening afsluiten indien u geen vast werk heeft. Dat is dus een vereiste.

Looptijd kiezen

De maximale looptijd van een autolening is 84 maanden maar dan alleen bij hoge leenbedragen tot 20.0000 euro. Bij leenbedragen tussen de 7.500 en 10.000 euro mag de maximale looptijd 48 maanden zijn. Het voordeel van een langere looptijd kiezen is dat u vaak wat meer geld kunt lenen. U kunt immers de kosten uitsmeren over een langere periode, waardoor de maandelijkse kosten lager zijn.

Zelf geld inleggen

De kans is groter dat u meer geld kan lenen voor een auto als u zelf ook wat geld inlegt. Daarmee geeft u een positief signaal af.


Goede terugbetalers

Heeft u in het verleden vaker geld geleend en altijd netjes afbetaald? Dat kan een reden zijn voor de bankiers om sneller een lening te verstrekken. Bankiers zullen daarvoor zelf de gegevens die u over bekend zijn bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren raadplegen.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be