Tegenwoordig is het steeds lastiger om een eigen huis te gaan kopen, maar er zijn nog steeds heel veel mensen die hiervan dromen en die dit als zekerheid te zien. Het is natuurlijk ook wel zekerheid, want het scheelt veel: je hoeft nooit meer je geld ‘weg te gooien’ aan een verhuurder of een huisbaas en met een beetje geluk kun je na een aantal jaren heel fijn in je eigen huis te hebben gewoond dit huis weer verkopen met overwaarde. Maar wat moet je doen als je geen vast contract hebt bijvoorbeeld of weinig eigen geld, waardoor je in dit eerste geval geen hypotheek krijgt? Dat gaan we je allemaal vertellen in de volgende alinea’s.

Kun je een huis kopen zonder eigen geld?

In dit artikel willen we namelijk met je stilstaan bij het feit dat je wel degelijk een huis kunt kopen zonder eigen geld. Er heerst een misverstand dat een huis kopen zonder eigen geld helemaal niet mogelijk is, maar het is ons een raadsel hoe dit misverstand de wereld in is gekomen. Uiteraard is het gemakkelijker als je wel eigen geld hebt, maar onmogelijk zonder eigen geld? Zeker niet. In dit artikel geven we je met liefde 5 verschillende opties zodat jij straks wel een huis kunt kopen zonder eigen geld. Zo vertellen we je over de startersleningen, mogelijkheden bij nieuwbouw, belastingvrij schenken en de zogenaamde familiehypotheek.

Belastingvrij schenken vanuit je ouders

Wist je dat er in België  zoiets bestaat als schenkbelasting? Dit is de belasting die je moet betalen over een bepaald bedrag dat jou is geschonken. Zomaar vijftigduizend euro naar iemand overmaken bij wijze van schenking mag dus niet. Nou, het mag wel, maar dan moet je dit aan het eind van het jaar in je belastingaangifte opgeven en zo moet je er dan ook belasting over gaan betalen. Zomaar geld geschonken krijgen en dan wel een huis kopen met dat geld is dus een beetje ingewikkeld, omdat je over dat geschonken geld belasting moet betalen. Maar hoe kan het dan wel, hoe zit het met jouw ouders, kunnen zij wel belastingvrij schenken?

Zeker. In België  is het zo geregeld dat je als ouders je kind belastingvrij geld mag schenken. Maar hier zitten uiteraard wel limieten aan. In principe verschilt het maximale schenkingsbedrag als ouders richting kinderen ieder jaar licht, maar is dit verschil ook weer niet zo heel groot. We kunnen uitgaan van een mooi vrij schenkingsbedrag tussen de vijf – en zevenduizend euro. Je ouders mogen dit dus zomaar naar jou overmaken zonder dat hier door jou belasting over moet worden betaald. De vraag is wel of je met zo’n bedrag in deze richting genoeg hebt qua eigen geld om een huis te kunnen kopen. Maar dit zal verschillen.

Het is in ieder geval een zeer denkbare optie om op deze manier extra geld te kunnen ontvangen waar je geen belasting over hoeft te betalen. Als je ouders je meer willen schenken, dan moet hier uiteraard wel belasting over worden betaald, maar dit kan wel nog steeds.

Hogere taxatiewaarde

In Belgie  is er een maximale hypotheekregel. Deze regel houdt eigenlijk in dat er een maximum zit aan de hoogte van het bedrag van de hypotheek die je afsluit. Als je niet genoeg spaargeld hebt, is het lastiger om een huis te kunnen kopen, omdat je vanwege deze maximale hypotheekregel ook eigen geld in moet brengen. Maar gelukkig zijn er mogelijkheden. Anders hadden we ook niet dit artikel voor je geschreven. Stel je voor dat de woning die je wilt gaan kopen meer waard is dan wat jij gaat betalen, dat de taxatiewaarde hoger is dan het bedrag dat jij ervoor gaat neerleggen, dan is er een optie voor jou qua geld als je geen eigen geld hebt.

En zo kun je dan toch het huis dat je op het oog hebt gaan kopen. Hoe zit dit dat dan precies? We leggen je graag uit hoe dit precies in zijn werking gaat. In dit geval is het handig om te kijken naar banken die voor het bepalen van de marktwaarde van een huis te taxatiewaarde nemen. Tegenwoordig mag maar honderd procent van de marktwaarde gefinancierd worden in de hypotheek, maar als de taxatiewaarde hoger is dan de marktwaarde, dan ontstaan er in feite mogelijkheden om wat kosten die je extra maakt bij het kopen van een huis mee te financieren en op deze manier zou je dan geen eigen geld hoeven in te brengen bij de koop.

Starterslening

Zoals al eerder gezegd in dit artikel zijn er zeker mogelijkheden om een huis te kopen zonder eigen geld. We hebben je al meer verteld over hoe je een huis kunt kopen met een hogere taxatiewaarde van dit huis en hoe je ouders je belastingvrij geld kunnen schenken. Maar wist je dat er ook een starterslening bestaat? Deze starterslening is speciaal in het leven geroepen voor mensen die voor het eerst een hypotheek afsluiten en op deze manier extra geld kunnen krijgen, zodat het voor hen wel mogelijk is om een huis te kopen. Heb jij recht op een starterslening, wat zijn de voorwaarden en wat moet je nog meer weten over de starterslening?

Dat vertellen we je graag. Laten we het allereerst over de basisvoorwaarden voor het ontvangen van een starterslening bij het afsluiten van een hypotheek hebben. Zo moet je voor het eerst een huis gaan kopen, alleen dan heb je recht op een starterslening, verder moet je er alleen of samen met je partner en de hypotheek die je gaat afsluiten, moet je afsluiten met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daarnaast is de rentevaste periode van de lening die je afsluit minimaal 10 jaar. Als je rekening houdt met deze basisvoorwaarden, dan kun je in aanmerking komen voor een starterslening en zo extra geld krijgen bij het kopen van een huis.

Maar wat is eigenlijk het maximale bedrag dat je extra kunt ontvangen als starterslening? In Belgie  verschilt dit een beetje per regio, maar we kunnen ongeveer uitgaan van een bedrag van maximaal 30.000 euro. Al kan het ook zijn dat dit maar 10.000 of 20.000 euro is. Je kunt altijd contact opnemen met de gemeente waar je woont om uit te zoeken wat het maximale bedrag van je starterslening is dat je kunt ontvangen. Zo weet je zeker wat voor jou de mogelijkheden zijn. Maar een starterslening ontvangen bij het afsluiten van de hypotheek van je eerste huis is dus mogelijk. En zo is dit een optie om een huis te kopen zonder eigen geld.

Kijk voor nieuwbouw

Als je een eerste huis wilt gaan kopen en je geen of amper eigen geld hebt om in te leggen, dan is het zeker voor te stellen dat de moed je in de schoenen zakt. Omdat je denkt dat er helemaal geen opties meer zijn om een eigen huis te krijgen. Gelukkig is dit niet het geval. Weet je eigenlijk waarom het lastig is om een huis te kopen zonder eigen geld? Dit komt door de kosten koper. Dit zijn de kosten die gemaakt moeten worden om eigenaar van een woning te worden. En deze kosten moet je dus uit eigen zak betalen. Hoeveel deze kosten zijn, dat kan enorm verschillen. Wist je ook dat het kopen van een nieuwbouwhuis gunstig kan zijn?

We leggen je het graag uit waarom een nieuwbouwhuis kopen zonder eigen geld wellicht gemakkelijker is dan het kopen van een al bestaand huis. Het heeft te maken met de kosten koper, waar we in de bovenstaande alinea je al meer over hebben verteld. De kosten koper van een nieuwbouwhuis liggen namelijk altijd lager dan bij een al bestaand huis, waar de kosten simpelweg hoger liggen. Daarom is de kans groot dat het je wel lukt als je gaat kijken voor een nieuwbouwhuis. Zo zijn er ook nieuwbouwhuizen die echt starterswoningen zijn en daarmee druk je ook de kosten koper. Hopelijk weet je nu voldoende over de nieuwbouw.

Familiehypotheek

Gelukkig hebben we je al een aantal tips gegeven als het aankomt op het kopen van een huis zonder eigen geld, maar er is nog een tip die we je graag als laatste willen geven. Wat dacht je van het afsluiten van een familiehypotheek zonder eigen geld? Hoe dit precies zit, vertellen we je graag in deze en de volgende alinea. Een familiehypotheek wordt ook wel een familieconstructie genoemd en komt het meeste in de buurt van dat je ouders belastingvrij kunnen schenken, maar dan in een constructie van een hypotheek. Bij een familiehypotheek kan een familielid, dit kan dus ook om een neef of nicht gaan, niet alleen maar je ouders, je bijstaan bij het afsluiten van deze familiehypotheek. Maar hoe zit dat nu eigenlijk precies?

Een familielid kan dan geld inleggen of garant staan in en binnen de hypotheek, waardoor er niet alleen maar geld wordt voorgeschoten, maar waardoor je ook daadwerkelijk de hypotheek kunt gaan afsluiten. Een familiehypotheek kan dus heel prettig zijn als optie om een huis te kunnen kopen zonder eigen geld. Maar dan moet je uiteraard wel een familielid hebben die dit graag wil doen, met wie je relatie dusdanig goed is, en die geld kan inleggen en/of dit geld ook daadwerkelijk kan missen. Je kunt altijd met familieleden oriënterende gesprekken hierover voeren om te kijken of er een mogelijkheid is om een familiehypotheek af te sluiten.

We wensen je in ieder geval heel veel succes in de zoektocht naar het vinden van een huis en het uiteindelijk kopen van een huis zonder eigen geld. Met deze vijf tips die we je hebben gegeven moet het zeker goedkomen. En ben jij ongetwijfeld binnenkort de eigenaar van een prachtige starterswoning waar je heel veel jaren echt plezier aan kunt gaan beleven.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be