Een hypotheek (officieel: hypothecaire lening) is een lening waarmee een huis gekocht kan worden. Het huis wordt gezien als onderpand voor de lening. Er zijn verschillende soorten hypotheekvormen. De meest gangbare hypotheken zijn bankspaarhypotheek, aflossingsvrije hypotheek, spaarhypotheek en annuïteiten hypotheek.

Bankspaarhypotheek

De bankspaarhypotheek is een vorm van hypotheek waarbij op een fiscaal gunstige manier vermogen wordt opgebouwd. Dit vermogen dient op het einde van de looptijd afgelost te worden.

Aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is een vorm van hypotheek waarbij geen aflossingsschema wordt gebruikt. De lener wordt doorgaans geacht om verplicht periodiek de rente te betalen en mag daarom niet aan de schuld worden toegevoegd. Deze vorm van hypotheek lijkt op huren, maar dan betaalt men aan de bank in plaats van de woningbouw/stichting.

Spaarhypotheek

De spaarhypotheek geeft in nieuwe gevallen geen recht meer op hypotheekrenteaftrek, waardoor dit geen aantrekkelijke manier van sparen is voor starters. De constructie verliest daardoor zijn aantrekkelijkheid en wordt steeds minder gebruikt. De spaarhypotheek bestaat uit twee rekeningen: een rente over de lening (geen aflossing) en een lening voor de kapitaalopbouw.

Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een vorm van hypotheek waarbij in elk termijn een aflossingsbedrag wordt gekozen. Dit bedrag wordt vastgesteld op een aantal factoren: totale betaling, rentesom en aflossing per termijn. Er zijn diverse formules om een te bereken wat deze hypotheek kost en of deze aantrekkelijk is. Een hiervan is de annuïteitformule

Andere hypotheekvormen

Er zijn nog een aantal andere hypotheekvormen, maar deze worden in mindere mate gebruikt. Denk hieraan levenhypotheek, beleggingshypotheek, effectenhypotheek, krediethypotheek of hybride hypotheek. Beleggen in hypotheekvorm is vaak niet interessant voor starters, omdat hiervoor de nodige kennis is.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be