Zet u binnenkort uw woning te koop en gaat u op zoek naar een nieuw stulpje? Of wilt u voor het eerst een huis kopen? In beide gevallen moet u op zoek naar een goede hypothecaire lening. De woningprijzen rijzen helaas weer de pan uit. Hoeveel geld kunt u het beste uitgeven aan een lening? Wat is verstandig? Het is naar onze mening verstandig om niet te kijken naar hoeveel geld u kan lenen.

Verstandiger is het echter om te bepalen hoeveel geld u maandelijks wilt overhouden voor andere zaken die belangrijk zijn in uw leven. Leen daarom het best niet tot het maximale leenbedrag, zodat u niet direct in de problemen komt als bepaalde omstandigheden in uw leven veranderen.

Santander krediet

De bank bepaald het leenbedrag

Uiteindelijk is het toch de bank die het leenbedrag bepaald. Belangrijk is wel om altijd bij meerdere banken een leenofferte aan te vragen. U kunt daarmee de verschillende rentetarieven en bijkomende kosten vergelijken. Een bank bepaald het maximale leenbedrag aan de hand van een aantal factoren.

Het inkomen

De bank wil weten wat uw/jullie netto inkomen is. We gaven aan het begin van dit artikel al aan dat u het best nooit tot het maximale leenbedrag moet lenen. U wilt immers niet direct in de problemen komen wanneer het eens financieel tegenzit. Bijvoorbeeld bij een ontslag of arbeidsongeschiktheid. Maar de bank houdt hier ook rekening mee bij het bepalen van de hoogte van de lening. Zo bekijken ze hoeveel geld u (naast de aflossing van de hypothecaire lening) moet kunnen overhouden om normaal rond te komen.

Spaargeld

Heeft u spaargeld? Dan kunt u sneller een lening afsluiten bij de bank. Steekt u dit spaargeld in een eigen woning, dan is het eenvoudiger om een hoger bedrag te lenen. In Duitsland is het al jarenlang de normaalste zaak om gedeelte van de woningwaarde zelf te financieren. Sterker nog: Het is daar verplicht. Als u spaargeld heeft, dan hoeft u dus zeker niet tot het maximale bedrag geld te lenen.

Comfort loan NL Image Banner 728 x 90

Looptijd

We raden huizenkopers altijd aan om te kiezen voor een kortere looptijd i.p.v. de maximale looptijd (let op: dit is geen advies maar een tip). In dat geval bent u namelijk altijd goedkoper uit, al zijn de maandelijkse lasten wat hoger. Toch bouwt u met een maximale looptijd wat meer financiële zekerheid in. De kosten zijn maandelijks een stuk lager. U komt niet meteen in de problemen wanneer u in financieel opzicht eens tegenvallers te verwerken krijgt.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be