Heb je op korte termijn geld nodig en wil je niet bij een bank aankloppen? In dat geval kun je proberen geld te lenen van familie of vrienden. Het klinkt heel aantrekkelijk om even een paar duizend euro van een bekende te lenen, maar is het eigenlijk wel verstandig? Als je het goed aanpakt beperkt je de risico’s tot een minimum, maar dan moet je wel weten wat de beste aanpak is. Wij vertellen je graag waar je rekening mee moet houden.

Een contract opstellen

Het klinkt misschien raar, maar als je geld leent van een bekende, stel dan altijd een contract op. Vermeld in het contract wat de hoogte is van het geleende bedrag, hoeveel rente erover betaalt gaat worden en in hoeveel termijnen de lening wordt terugbetaald. Zowel de geldverstrekker en de geldkrijger moet een handtekening onder het contract zetten, zo weten beide partijen waar ze aan toe zijn.

Afspraken nakomen

Een contract ondertekenen is één ding, maar de afspraken die gemaakt zijn moeten wel nagekomen worden. Doe je dit niet, dan is de kans groot op een relatiebreuk of onenigheid. Dat is het grootste nadeel van geld lenen van een bekende, de kans op een beschadiging in de relatieband.Voordelen

Geld lenen van vrienden of familie kent een aantal voordelen. Het gaat een stuk makkelijker in vergelijking tot een bank. Een bank voert altijd een BKR controle uit om na te gaan of je nog andere leningen hebt lopen of dat je schulden hebt. Als je geld leent van vrienden dan wordt er geen controle uitgevoerd en kun je vaak op zeer korte termijn het geld in ontvangst nemen.

Een ander voordeel is de rente. Als je geld leent bij een bank of geldverstrekker betaal je vaak een hoge rente. Vooral als je te maken hebt met een lange aflostermijn kunnen de rentekosten behoorlijk oplopen. Leen je geld van familie, dan betaal je vaak een zeer lage rente, of je betaalt helemaal geen rente. Geld lenen van familie is dus een stuk goedkoper in vergelijking tot een reguliere lening.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be