Voor sommige ondernemers is het een punt van zorg: Zij hebben dringend behoefte aan een kapitaalinjectie maar kunnen bij de bank geen zakelijke lening afsluiten. De bank wil eerst jaarcijfers zien en dat is natuurlijk onmogelijk voor een startende ondernemer of voor ondernemingen die niet langer dan 2 jaar bestaan. Kortom: De bank heeft onvoldoende aan alleen een goed bedrijfsplan. Ze willen cijfers zien!


Waarom banken geen geld uitlenen zonder jaarcijfers

Dan nu de vraag waarom een bank geen geld kan uitlenen aan ondernemers zonder jaarcijfers? U moet beseffen dat banken het spaargeld van overwegend particulieren gebruiken voor het verstrekken van leningen. Banken nemen altijd risico’s maar het geld investeren in een start-up, dat is toch te risicovol en in de meeste gevallen doen zij dat dan ook niet.

Toch een zakelijke lening verkrijgen zonder jaarcijfers?

De kans van slagen is nihil maar wilt u een bedrijf starten of een onderneming uitbreiden en heeft u daarvoor geld nodig? Dan volgen hieronder een aantal tips waarmee u de bank wellicht toch kan overtuigen. Ja, zelfs zonder cijfers te hoeven overleggen kunt u een zakelijke lening afsluiten. Maar nogmaals: De kans daarop is nihil.

Zakelijke ervaring en vaardigheden

De bank let op een aantal factoren waaronder natuurlijk uw overkomen (denk aan de manier waarop u gekleed gaat, hoe u een plan presenteert, etc) maar vooral op uw zakelijke ervaring en skills. De bankier probeert te beoordelen of u in staat bent een bedrijf te voeren. Werk daarom uw CV bij en zorg ervoor dat u bepaalde vaardigheden en expertise die dat onderstrepen extra laat opvallen.
Financiële situatie van uw onderneming

Zorg ervoor dat u voor uw gesprek met de bank direct alle benodigde documenten, bewijzen en papieren meeneemt. Dat zijn o.a. uw contactgegevens en die van het bedrijf, uw ID-nummer, eventuele lopende leningen maar ook bewijzen van afgeloste leningen, bankrekeningen, creditcardrekeningen, enzovoorts.

Risico delen

U geeft daarnaast aan dat u bereid bent om een gedeelte van uw eigen vermogen in het bedrijf te steken. Daarmee geeft u aan dat u zelf ook veel heil ziet in het project.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be