Is het binnenkort in België niet meer mogelijk om het volledige aankoopbedrag voor een woning bij de bank te lenen? Johan Thijs, baas bij KBC, denkt dat niet zo lang meer duurt. Tenminste, als het aan Johan ligt. Zijn voorstel? Beperk het maximale leenbedrag voor een woning tot 80%. Maar als dat ervan zou komen, dan zou dat geen al te best nieuws zijn voor starters op de woningmarkt. Zij hebben vaak nog geen eigen vermogen opgebouwd en dus zouden zij, mocht het ervan komen, geen woning meer kunnen komen.

Prijzen woningen enorm gestegen

De woningmarkt is bij ons in België een beetje oververhit, lijkt het wel. De prijzen van woningen stijgen in ieder geval explosief. Daarom wordt het voor jongeren alsmaar lastiger om een woning te kopen. In de grote steden is dat in ieder geval onmogelijk geworden. Vaak kunnen starters alleen nog maar kopen als ouders ze financieel steunen.

Belgische banken lenen voor 187 miljard aan hypothecaire kredieten

Het heeft er alle schijn van dat er voor jongeren lastige tijden aanbreken. Ze zijn nu al afhankelijk van financiële steun van ouders of grootouders, en dan komen sommige banken met het nieuws dat ze erover gaan nadenken om minder geld uit te lenen voor de woningmarkt. Het lijkt alsof ze inzien dat het zo niet meer langer kan met de alsmaar stijgende woningprijzen. Zijn ze bang voor een crash die vroeg of laat aanstaande is? Of voor een mogelijke correctie?

40 procent van leningen zit in de vastgoedmarkt

Het is eigenlijk ook absurd, als u nagaat dat Belgische banken vandaag de dag een slordige 187 miljard euro lenen aan hypothecaire leningen. Dat is vanaf het jaar 2000 tot heden een stijging van maar liefst 400 procent…. Ze hebben 18 procent van alle uitstaande leningen in de woningmarkt zitten. Bij sommige banken loopt dat richting de 30 á 40 procent.Klanten moeten weer beschermd worden

De baas van de Belgische bank KBC, Johan Thijs, is van mening dat banken de verplichting hebben om klanten te beschermen. Daarbij hoort dan logischerwijs ook een begrenzing op het leenbedrag. En het zou goed zijn als klanten straks niet meer 100% van de woningwaarde kunnen lenen. Dat is niet meer van deze tijd. Volgens Johan Thijs mag dat bedrag wel naar de 90 of 80 procent gaan. Opvallend is dat tot nu toe geen enkele andere grote bank “neen” zegt tegen het voorstel van dhr. Thijs, CEO van de Belgische bank KBC. Sowieso zijn ze al bij BNP Paribas gestopt met het verstrekken van leningen die hoger zijn dan de aankoopwaarde van een huis. De enige bank die tot nu toe tegen het voorstel is, dat is Argenta. Volgens hen moet “geld lenen voor 100 procent van de woningwaarde mogelijk zijn en blijven. Maar dan alleen als wel rekening wordt gehouden met de terugbetaalcapaciteit van klanten”.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be