Minikrediet

Een minikrediet wordt doorgaans ook wel een minilening genoemd en kan gebruikt worden om een tijdelijk tekort aan financiële middelen op te vangen. Meestal hebben afsluiters van minikredieten slechts een zeer tijdelijk geldtekort van slechts enkele tientallen of honderden euro’s, die bijvoorbeeld aangevraagd worden bij een kapotte wasmachine, een onverwachte, hoge rekening of een kleine schuld die afgelost moet worden. Ook worden minikredieten vaak gebruikt om een korte periode van geldtekort te overbruggen, bijvoorbeeld tot de uitbetaling van het volgende loon om toch huur of boodschappen te kunnen betalen.

Leen vanaf 500 euro bij:
Santander krediet

Lening op afbetaling van Buyway vanaf 1250 euro: Simulator vanaf 1.250 euro

Geldreserve Maestro van Cetelem vanaf 1250 euro: Cetelem Maestro Revolving kaart

Omdat mensen vaak te trots zijn om geld van vrienden, familie of kennissen te lenen en zij dit bovendien moeilijk vinden om te vragen, is een minikrediet een perfecte oplossing voor een korte periode aan financiële tekorten. Bovendien vinden mensen het vaak vervelend om geld te lenen bij andere, grote instanties als banken, omdat er dan allerlei administratieve rompslomp bij het aanvragen van een krediet komt kijken. Het afsluiten van een minikrediet daarentegen, kan erg snel geregeld worden door een formulier op internet in te vullen. Deze formulieren zijn vaak vrij minimaal en kunnen dus al binnen 5 minuten ingevuld zijn. Ook het geldbedrag kan al binnen 5 tot 10 minuten op de rekening staan. Bovendien hoef je ook niet te verantwoorden waar je de lening voor wil gebruiken. Dit maakt de drempel om een minikrediet af te sluiten, een stuk lager. Hierdoor zijn minikredieten toegankelijk voor iedereen. Voorbeelden van verstrekkers van minikredieten zijn de geldreserve van Cetelem vanaf 1250 euro en Comfortlening van Beobank vanaf 1250 euro, waar je terecht kan voor snelle consumentenkredieten zonder de rompslomp van een krediet bij een grote bank.



Voordelen en nadelen van minikredieten
Het voordeel van een minikrediet is dat deze erg snel op de rekening worden gestort. Het is dus echt de perfecte oplossing voor een financieel tekort dat direct opgelost moet worden, bijvoorbeeld bij onmiddellijke reparatie van huishoudelijke apparaten, een hoge rekening die direct betaald moet worden of een tekort aan boodschappengeld. Een ander belangrijk voordeel van minikredieten is dat bij het aanvragen van deze kredieten, er geen kredietcontroles worden uitgevoerd. Dit betekent dat ook mensen met een relatief laag krediet een minikrediet af kunnen sluiten. Hierdoor zijn minikredieten echt toegankelijk voor iedereen. Ook de gemakkelijke aanvraagprocedure van minikredieten maakt het aanvragen van kredieten toegankelijk voor iedereen. Een nadeel van een minikrediet is echter weer dat deze snel terugbetaald moeten worden.

De termijnen voor het terugbetalen van minikredieten zijn namelijk vaak tussen de 15 of 30 dagen. Het is belangrijk dit te realiseren voor er een minikrediet wordt afgesloten, voordat je na 15 of 30 dagen weer opnieuw in de problemen komt. Een ander nadeel van het minikrediet is dat het voor sommigen verleidelijk kan zijn deze steeds af te sluiten. Omdat het geleende bedrag snel op de rekening wordt gestort, kan het erg verleidelijk zijn ook in situaties zonder noodgeval een minikrediet aan te vragen. Daarom is het altijd belangrijk jezelf af te vragen of je de lening echt nodig hebt, voor je deze afsluit. Door de snelle ontvangst en het snelle terugbetalen van kredietleningen, worden deze ook wel flitskredieten genoemd.

Hoe hoog is een minikrediet en hoeveel kost het?
Zoals de naam al zegt, zijn minikredieten leningen van kleine bedragen. Vaak liggen deze bedragen tussen de 50 en 1000 euro, afhankelijk van de verstrekker van het minikrediet en van jouw wensen en behoeften. Je kan namelijk helemaal zelf bepalen hoeveel geld je precies wilt lenen, zodat je precies dat bedrag kan lenen dat jij op dat moment nodig hebt. De rentepercentages van kredietleningen zijn vaak 0 procent. Echter, verstrekkers van minikredieten rekenen wel altijd een bepaald bedrag aan verwerkingskosten. In 2012 konden deze kosten nog wel eens oplopen tot 50 euro, waardoor je bij een minikrediet van 200 euro al gauw 25 procent rente (in de vorm van verwerkingskosten) moest betalen. Omdat dit al snel veel geld kon kosten op slechts een klein krediet, heeft de regering in 2012 besloten deze hoge kosten te verbieden. Een minikrediet mag vanaf dit verbod niet meer dan 4,17 euro kosten per maand. Door deze lage maandelijkse kosten, zijn de minikredieten minder rendabel worden voor de verstrekkers van de kredieten. Daarom mogen verstrekkers van minikredieten bijkomende voorwaarden aan de kredieten stellen.

Een van deze voorwaarden is dat er iemand garant staat voor de lening. Dit kan iemand uit je persoonlijke kring zijn, een persoonlijke garantsteller genaamd, of een officiële instelling. Kies je voor een persoonlijke garantsteller, dan is dit geheel kosteloos. Echter, er zitten wel strenge voorwaarden verbonden aan het gebruik van een persoonlijke garantsteller. Zo mag je niet zelf garant staan voor je krediet en de persoon die garant staat voor je krediet mag niet woonachtig zijn op hetzelfde adres als jij. Ook moet je de persoonlijke gegevens van de garantsteller opgeven, waaronder een recente kopie van zijn/haar identiteitskaart, een recente kopie van een loonfiche, een recente kopie van een rekeninguittreksel en een met de hand getekend document.

Kies je voor een officiële instelling als garantsteller, dan zijn hier wel kosten aan verbonden. Deze kosten zijn afhankelijk per officiële garantsteller. Naast garantiekosten, worden er bovendien fikse kosten gerekend als minikredieten en de bijkomende kosten te laat worden terugbetaald. Daarom is het des te belangrijk dat je pas een lening afsluit als je zeker weet dat je deze lening plus bijkomende kosten op tijd kan terugbetalen.




Wat zijn de voorwaarden van minikredieten?
Per aanbieder zijn er verschillende voorwaarden verbonden aan het afsluiten van minikredieten. Deze voorwaarden zijn er bijvoorbeeld vaak in de vorm van bijkomende kosten waar aan voldaan moet worden bij het afbetalen van de lening. Hoe hoog deze kosten zijn en waar je als lener precies voor betaalt, is afhankelijk per aanbieder van het minikrediet. Daarnaast worden er vaak algemene voorwaarden verbonden aan het afsluiten van minikredieten. Zo moet je een gewone verdiener zijn, die dus door middel van een bepaald salaris geld verdient. Vaak wordt de precieze hoogte van de lening ook bepaald aan de hand van dit salaris. Het is namelijk niet de bedoeling dat de lening die men afsluit vele malen hoger is dan het maandsalaris dat men verdient, want dan zal het bedrag nooit op tijd terugbetaald kunnen worden. Daarnaast moet je een geldige bankrekening hebben op je eigen naam, zodat je lening daadwerkelijk gestort kan worden na afsluiting. Tot slot moet je minimaal 18 jaar of ouder zijn om een minikrediet af te kunnen sluiten.