Ooit, lang geleden, misschien wel twintig jaren geleden, was het een gunstig idee om je zuurverdiende spaargeld op je bankrekening te laten staan, omdat je dan na enige tijd extra spaargeld zou krijgen vanwege de rente die je er jaarlijks over ontving. Vaak hadden deze spaarrekeningen mooie rentepercentages en was het dus zeker de moeite waard om je verdiende spaargeld niet ergens anders in te gaan investeren, maar gewoon op je spaarrekening te houden. Tegenwoordig is dat wel anders. Je krijgt amper nog rente over het geld dat je op spaarrekening hebt staan en er is zelfs sprake van negatieve rente. Wat te doen?

Dat vertellen we je heel graag in dit uitgebreide artikel. Hierin gaan we dieper in op de talloze mogelijkheden die er zijn om te investeren met je spaargeld en wat je nog meer kunt gaan doen met je spaargeld. Want het kan dus gewoon veel handiger zijn om dat spaargeld van je spaarrekening te halen en te kijken naar wat er nog meer mee mogelijk is. Je wilt natuurlijk met de bestaande negatieve rente niet geld gaan verliezen. Dat zou verschrikkelijk zijn. Eerst willen we je nog vertellen wanneer er sprake is van negatieve rente, want dit is in principe bij alle banken het geval, maar niet bij alle spaarrekeningen. Zo is er een spaardeposito.

Bij een spaardeposito leg je je spaargeld in en houdt de bank dit een bepaalde periode vast, bijvoorbeeld vijf of tien jaar. In ruil hiervoor krijg je een beetje rente en is er dus geen sprake van negatieve rente. Maar dit is, zelfs bij een spaardeposito waar je dus voor een bepaalde periode niet bij je geld kunt, relatief laag. In dit artikel gaan we uitgebreid in op wat je allemaal met je spaargeld kunt gaan doen. Omdat er oneindig veel mogelijkheden zijn en we graag al die mogelijkheden met je delen. Maar eerst zullen we je meer vertellen over die negatieve rente en wanneer je die bij de bank moet gaan betalen over je spaargeld.

Vanaf wanneer negatieve rente betalen over spaargeld?

De meeste banken in Belgie  hanteren dus negatieve rente. Dit betekent dat jij rente moet gaan betalen over het spaargeld dat je bij deze bank hebt staan. Maar dit is alleen het geval als je veel spaargeld hebt staan. Als je een paar duizend euro spaargeld hebt, dan hoef je uiteraard geen rente te betalen. Maar wanneer dan wel? Dat vertellen we je graag. Het verschilt namelijk wel een beetje per bank. We kunnen zeggen dat het ongeveer begint bij honderdduizend euro spaargeld per rekening bij een bank. Dit is trouwens ook het bedrag dat je veilig bij de bank kunt hebben staan, ook als de bank bijvoorbeeld failliet zou gaan.

Maar het is dus zo dat iedere bank vanaf ongeveer honderdduizend euro spaargeld negatieve rente in rekening kan brengen. En dit betekent dus dat jij geld moet gaan betalen voor het feit dat je veel spaargeld op deze bank hebt staan. Er zijn ook banken die wat gunstiger zijn en die pas vanaf honderdvijftigduizend euro negatieve rente in rekening gaan brengen. Als je dus zoveel spaargeld hebt, is het verstandiger om te kijken naar het investeren van dit spaargeld of er iets anders mee gaan doen, want het is natuurlijk zonde dat je geld moet gaan betalen, puur en alleen omdat je veel spaargeld bij een bank hebt staan. Wat kun je met je spaargeld doen?

Spreid je spaargeld over banken

Een eerste tip die we je graag geven is het spreiden van je spaargeld over verschillende banken. Er zijn dus banken die vanaf honderdvijftigduizend euro negatieve rente in rekening brengen, maar we kunnen voor het gemiddelde de honderdduizend euro per rekening en per bank aanhouden. Dit betekent dat je tot het sparen van honderdduizend euro relatief veilig bent bij een bank en als deze bank failliet gaat, dit bedrag zelfs teruggaat. De bankensector en de overheid staan hier garant voor. Maar wat te doen als je meer dan honderdduizend euro spaargeld hebt en je eigenlijk helemaal geen behoefte hebt aan het investeren ervan?

Dan kun je gaan kijken naar de mogelijkheden om je spaargeld over meerdere banken te spreiden. Dit is helemaal legaal en zo voorkom je het feit dat je negatieve rente moet betalen over je spaargeld. Stel je voor dat je één miljoen euro hebt, dan kun je gerust over tien verschillende rekeningen bij tien verschillende banken honderdduizend euro verspreiden. En zo ben je én veilig op het moment dat een van deze banken failliet gaat én hoef jij je nooit druk te maken om eventuele negatieve rente, want die hoef je gewoon niet te betalen. Dit is veilig. Maar het is ook leuk om je spaargeld te gaan investeren. Hoe kun je dat gaan doen?

Laten beheren door een vermogensbeheerder

Het kan zijn dat je veel spaargeld hebt en dat je dit spaargeld wel zou willen investeren, maar dat het je gewoon aan kennis ontbreekt om echt goede keuzes hierin te maken en jij jezelf dus ook niet honderd procent vertrouwt als het aankomt op het investeren van je eigen spaargeld. Zijn hier oplossingen voor? Uiteraard. Wat dacht je van je spaargeld laten beheren door een vermogensbeheerder? Een vermogensbeheerder is iemand die, zoals het woord al zegt, veel ervaring heeft in het beheren van vermogen en dus ook weet hoe je dit het beste kunt aanpakken. Alle zaken waar jij minder verstand hebt kun je uitbesteden aan deze beheerder.

Uiteraard vraagt de beheerder hier in ruil een vergoeding of een percentage voor, maar dit kan zeker de moeite waard zijn, omdat je ook echt voor de kennis van de vermogensbeheerder betaalt en dankzij zijn of haar kennis dit zich letterlijk kan gaan uitbetalen. Dat de vermogensbeheerder er dus voor kan gaan zorgen dat jij je spaargeld goed investeert en meer terugverdient. Je kunt uiteraard overleggen met de vermogensbeheerder hoeveel spaargeld je wilt investeren en in welke zaken. Zo kunnen jullie samen een plan maken waar jij ook volledig achterstaat. Niet dat de vermogensbeheerder zomaar iets gaat doen met je geld.

Investeer in vastgoed

Het investeren in vastgoed is iets wat je heel goed kunt doen als je spaargeld hebt. Maar toch hebben mensen altijd een bepaald beeld bij het investeren in vastgoed, dat het zeer ingewikkeld is en dat het alleen voor zogenaamde huisjesmelkers is bestemd. We willen graag dit beeld bijstellen, want jij kunt ook investeren in vastgoed. Er zijn talloze manieren om te investeren in vastgoed. Als je bijvoorbeeld een goedkoop vakantiehuisje koopt voor veertigduizend euro of voor ditzelfde geld een huisje koopt ergens in een Frans dorpje, dan ben je ook al aan het investeren in vastgoed. Je kunt dus zeker eerst klein gaan beginnen.

Ook zijn er zogenaamde vastgoedprojecten waar je een deel van je geld in kunt investeren en waarmee je dus niet de volledige eigenaar van het object wordt. Het is ook mogelijk om een tweede huis met een hypotheek te kopen en vervolgens je spaargeld van een ton hierin te investeren als eigen geld. Dan kun je er vervolgens voor kiezen om dit huis te gaan verhuren vanuit een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is, zodat je niet zelf al dat gedoe als verhuurder op je hals hoeft te halen. En op deze manier heb je dus geld veilig geïnvesteerd en krijg je ook nog eens maandelijks geld hiervoor, zonder dat je er daadwerkelijk veel voor hoeft te doen.

Deels afbetalen van je hypotheek

Heb je een hypotheek en betaal je iedere maand een flink bedrag, omdat je bijvoorbeeld een huis van acht ton hebt gekocht? En heb je ondertussen weer wat spaargeld, misschien zelfs bijna een ton, en wil je geen negatieve rente gaan betalen bij de bank waar je nu zit? Dan is het een serieuze optie om te kijken of je kunt afbetalen op je hypotheek. Dit is wel afhankelijk van de hypotheek die je hebt, maar bij sommige hypotheken is het mogelijk om tussentijds af te betalen en dan kun je ervoor gaan kiezen om een deel af te betalen. Dit kan om vijftigduizend euro gaan, maar ook om meer geld, bijvoorbeeld tachtigduizend euro.

Het voordeel van het deels afbetalen van je hypotheek is dat je maandlasten daardoor automatisch lager worden en in dit geval hoef je geen negatieve rente te betalen, waardoor je ook nog meer kosten bespaart. Zo kun je uiteindelijk veel geld besparen en kun je uiteindelijk misschien op een dag zelfs je hele hypotheek aflossen, waardoor je al geen maandlasten hebt als het gaat om het betalen van geld voor het aflossen van je hypotheek. Dit kan dus een zeer gunstige optie zijn. Houd er wel rekening mee dat het altijd belangrijk is om wat geld opzij te houden en dus niet je volledige spaargeld in het aflossen van jouw hypotheek te steken.

Schenk aan je kinderen

De meeste jonge mensen hebben geen honderdduizend euro spaargeld, tenzij zij bijvoorbeeld een erfenis hebben ontvangen of al heel vroeg een bedrijf zijn begonnen. Als jij meer dan honderdduizend euro spaargeld hebt, dan is de kans dat je al wat ouder bent en waarschijnlijk zelfs kinderen en misschien wel kleinkinderen hebt, zeer aanwezig. Misschien heb je honderdduizend euro of net daarboven en wil je geen negatieve rente betalen, omdat je inmiddels weet dat je vanaf dit bedrag dat moet gaan betalen. Gelukkig zijn er oplossingen om dan iets met je geld te doen waardoor je die negatieve rente niet hoeft te gaan betalen.

Wat dacht je van schenken aan je kinderen? In Belgie  mag je tot een bepaald bedrag schenken aan je kinderen. Dit bedrag ligt op ongeveer 6.500 euro. Stel je voor dat je drie kinderen hebt, dan kun je dus tot bijna 20.000 euro schenken aan je kinderen. Zo zorg je er in ieder geval voor dat je geen negatieve rente over je spaargeld bij de bank hoeft te betalen én geef je je kinderen een kleinigheidje, waardoor zij ook iets leuks kunnen doen met dit geld. Je kunt ook met je kinderen afspreken om samen iets met dit geld gaan te doen. Het is in ieder geval handig dat jij geen honderdduizend euro meer op je rekening hebt én je kind is blij.

Beloon jezelf

Als je zoveel spaargeld hebt, dus minstens een ton of nog wel meer of bijna een ton, dan kan het niet anders dat je hier hard voor hebt gewerkt of dat je een erfenis hebt ontvangen. Het zou kunnen dat je dit geld wilt investeren, omdat je geen negatieve rente wilt betalen over spaargeld van meer dan honderdduizend euro. Maar het kan ook zijn dat je helemaal niet de behoefte hebt om te investeren en dit niet veilig voelt voor jou, maar je ook niet wilt hebben dat je straks negatieve rente moet gaan betalen. Dan zijn er ook oplossingen die het leuk maken voor jou: wat dacht je ervan om jezelf te belonen met een klein deel van je spaargeld?

Belonen kan op allerlei verschillende manieren. Maar stel je voor dat je tien procent van de ton die je hebt gespaard, dat is in dit geval tienduizend euro, steekt in iets waarmee je jezelf kunt belonen. Dit kan een mooie en luxe vakantie zijn, maar ook een gave, nieuwe auto of een verbouwing in je huis, een nieuwe badkamer bijvoorbeeld. Op deze manier spendeer jij je geld op een goede en veilige manier én hoef je geen negatieve rente te betalen. Het is ook wel een keertje leuk om jezelf te belonen, toch? Je kunt ook iets kopen, bijvoorbeeld een vakantiehuisje, dat je wel weer gaat verhuren, zodat je er ook een beetje geld aan verdient.

Hopelijk heb je iets aan de tips die we je in dit artikel hebben gegeven en ben jij er klaar voor om voortaan nooit meer negatieve rente te gaan betalen en vooral je geld te gaan investeren of op een goede manier te gaan spenderen. Daar gaat het ons om, dat je op een leuke en veilige en soms ook slimme manier met je geld omgaat en zo uiteindelijk misschien zelfs meer geld kunt gaan maken. En het is handig om nu op de hoogte te zijn van hoe het werkt met de negatieve rente, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je ineens zoveel spaargeld hebt, minstens honderdduizend euro, en je dan negatieve rente moet betalen. Nooit meer!

Mocht je nog andere vragen hebben over negatieve rente of over wat je met je spaargeld moet doen óf over andere financiële zaken, dan kun je altijd contact met ons opnemen op deze website via ons contactformulier, zodat alles goedkomt en je geen financiële zorgen hebt.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be