Als je jong bent, dan is het iets waar je misschien nog helemaal niet aan denkt: je pensioen. Want als je ergens in de twintig bent, dan duurt het zo nog veertig jaar voordat je met pensioen zou gaan. Al weten we allemaal dat de tijd snel gaat en dat voordat je het in de gaten hebt je een prachtige carrière erop hebt zitten en met pensioen kunt gaan. Maar met pensioen gaan kan ook angstaanjagend zijn, want wat als je nooit in loondienst hebt gewerkt of wel, maar niet heel lang en je vooral eigen baas bent geweest? Ga je het dan wel redden met je pensioen of moet je andere mogelijkheden vinden om nog geld te kunnen gaan verdienen?

In dit artikel vertellen we je graag meer over de mogelijkheden die er zijn om een mooi pensioen op te bouwen en uiteindelijk ook een mooi pensioen te ontvangen. We spreken hier van pensioenbeleggen, omdat pensioenbeleggen wat ons betreft erg handig en slim kan zijn om een mooi pensioen tegemoet te gaan waar je nog jaren van kunt gaan genieten. Hoe dit precies zit, dat vertellen we je heel graag in de volgende alinea’s, waarin we je alles uit de doeken doen wat betreft wat pensioenbeleggen precies is, waarom jij zou moeten gaan pensioenbeleggen, wat de voordelen er dus van zijn en of pensioenbeleggen iets voor jou is.

Wat is pensioenbeleggen?

Maar voordat we erachter gaan komen of pensioenbeleggen daadwerkelijk iets voor jou is, is het ook wel handig om eerst te vertellen wat nu eigenlijk pensioenbeleggen precies is. Pensioenbeleggen kun je eigenlijk zien als een aanvulling op je pensioen. Eigenlijk is het dus gewoon beleggen, maar dan gericht op je pensioen. Het voordeel hiervan is dat je gebruik kunt maken van een belastingvoordeel als je daadwerkelijk het belegde geld en het uitgekeerde geld daarvan als aanvulling op je pensioen gaat gebruiken. Bij normaal beleggen is er geen sprake van belastingvoordeel en moet je dus altijd belasting hierover betalen.

Pensioenbeleggen is de laatste twintig jaren enorm populair geworden en dit heeft dus vooral te maken met dit belastingvoordeel. Het is wel zo dat je het geld dan ook echt voor je pensioen moet gaan gebruiken en dit geld dus ook niet eerder kunt gaan besteden. Maar het is fijn dat je door middel van pensioenbeleggen extra geld opzij kunt gaan zetten en dat je zo een goede oude dag hebt. Hoe het precies werkt en wat pensioenbeleggen precies is, dat vertellen we je graag allemaal in de volgende alinea’s. Maar eerst beantwoorden we graag de vraag waarom het nu verstandig om te gaan pensioenbeleggen en wat hieraan handig kan zijn.

Waarom pensioenbeleggen?

Heb je weleens gefascineerd over het moment dat je met pensioen kunt gaan, dat je ergens in de zestig jaar bent en dat je vervolgens misschien nog wel dertig jaar vrijuit kunt gaan leven zonder dat je echt iets hoeft te doen en je wel iedere maand geld binnenkrijgt? Met pensioengaan is iets waar vele mensen naar uitkijken, maar dan moet je wel alles financieel in orde hebben en goed hebben geregeld. Je ontvangt op je 67e uiteraard AOW, maar dit is vaak onvoldoende om enkel hiervan te kunnen leven. Dus je hebt ook pensioengeld nodig en dit geld kun je opbouwen door een lange periode of zelfs jaren te werken bij een werkgever.

Alle werkgevers die je in je leven hebben gehad, al die jaren bij elkaar zorgen voor een bepaald bedrag aan pensioen. En hoe meer en hoe langer je hebt gewerkt, hoe beter dat pensioen uiteindelijk is. Maar iedereen die niet in loondienst werkt en bijvoorbeeld een eigen bedrijf heeft, is zelf verantwoordelijk voor het krijgen van pensioen. Dit kan best lastig zijn als je niet precies weet hoe je aan dit geld kunt gaan komen. Maar ook al ben je nu in de twintig of in de dertig, je kunt ook al gaan beginnen aan het sparen van je pensioengeld. Dit is ook meteen een antwoord op de vraag waarom je eigenlijk moet gaan pensioenbeleggen.

Het echte antwoord op deze vraag geven we je ook graag. Want pensioenbeleggen zou dus handig kunnen zijn voor het hebben van geld op het moment dat je met pensioen gaat. Maar het is wel weer handig als je iets van beleggen weet en als je ook weet wat de voor – en nadelen van beleggen zijn. In eerste instantie is pensioenbeleggen in ieder geval heel positief, omdat het een fijn idee is dat je op je oude dag leuke dingen kunt gaan doen en je geen zorgen hoeft te maken over je geld en hoe je eigenlijk aan dat geld gaat komen. Heb jij al een idee wat je zou gaan doen als je met pensioen gaat? Wat voor leuke dingen wil je dan gaan doen?

Het is leuk om ook over deze vragen na te denken, zodat je wellicht nog gemotiveerder raakt om te gaan pensioenbeleggen. Maar voordat je er klaar voor bent om te gaan pensioenbeleggen moet je allereerst weten hoe het werkt. Dat vertellen we je heel graag in de volgende alinea’s, zodat je een goed beeld krijgt van hoe het precies werkt. Daarna vertellen we je ook meer over voor wie pensioenbeleggen eigenlijk heel handig en goed zou zijn en we proberen eigenlijk samen met jou na te gaan of pensioenbeleggen ook daadwerkelijk iets voor jou is. En dan ben je aan het eind van dit artikel alles te weten gekomen over pensioenbeleggen en weten wij zeker dat jij zelf de keuze kunt gaan maken of je dit wilt.

Hoe werkt pensioenbeleggen?

Pensioenbeleggen kun je op verschillende manieren voor jezelf organiseren. Je kunt gewoon via een Belgie se broker gaan beleggen en het geld dat je hieraan verdient voor jezelf opzijzetten. Bijvoorbeeld op een spaarrekening om vervolgens met jezelf af te spreken dat je dit geld later gaat gebruiken als een aanvulling op je pensioen. Maar dan ben je eigenlijk gewoon normaal aan het beleggen. Met echt pensioenbeleggen kun je ervoor kiezen om via een vermogensbeheerder te gaan beleggen en dan zijn er eigenlijk twee opties waar je voor kunt kiezen, zodat je echt goed en heel professioneel dat pensioenbeleggen kunt gaan doen.

Wat zijn dan de twee opties? De eerste optie is het openen van een pensioenbeleggingsrekening. Deze rekening valt dan voor de belastingdienst in box 1. De inleg is tot de hoogte van je pensioentekort aftrekbaar en dit deel inkomstenbelasting ga je dus veel later betalen, pas als je met pensioen gaat. Het opgebouwde bedrag mag je niet zomaar uit deze rekening halen. Dat is wel het nadeel van het afsluiten van een pensioenbeleggingsrekening. En bij het afsluiten van deze rekening ben je echt verplicht om het geld als je met pensioen gaat te gebruiken voor je pensioen en dus absoluut niet eerder.

Wat we zeiden als allereerste mogelijkheid biedt jou de meeste vrijheid om te doen wat jij wilt. Zo kun je dus ook nog na tien jaar het geld alsnog gebruiken en ervoor kiezen om het niet voor je pensioen te gaan gebruiken. Bij het afsluiten en openen van een pensioenbeleggingsrekening is dit dus niet het geval en kun je dit geld echt pas gebruiken als je met pensioen gaat, maar heb je wel allerlei voordelen als het gaat om het betalen van minder belasting. En wat is de andere optie? Er is namelijk nog een optie die zeker erg aantrekkelijk voor je kan zijn als je van plan bent om te gaan pensioenbeleggen.

Deze optie heet vrij beleggen voor meer pensioen. Deze optie lijkt eigenlijk sterk op wat we als eerste als optie aan je gaven, hierboven in de allereerste alinea, maar dan gaat het om ‘gewoon’ beleggen, maar wel via een beleggingsrekening bij een vermogensbeheerder. De inleg waarmee je gaat beleggen kun je dan helaas niet van je inkomen aftrekken. Daarnaast geldt er wel een heffingsvrij vermogen, zoals dat ook geldig is bij je spaarrekening. Zo kun je ervoor zorgen dat je over een deel van dit geld geen vermogensbelasting hoeft te betalen. Als je alleenstaand bent, gaat dit in 2021 om een bedrag van 50.000 euro. Ben jij er klaar voor?

Wie zouden moeten gaan pensioenbeleggen?

Als je er nog niet helemaal klaar voor bent, dan is dat geen enkel probleem. We vertellen je namelijk graag nog veel meer over pensioenbeleggen. In deze alinea beantwoorden we graag de volgende vraag voor je: wie zouden moeten gaan pensioenbeleggen? Voordat we deze vraag goed kunnen beantwoorden, kunnen we het eerst hebben over beleggen in het algemeen. Als jij totaal geen verstand van beleggen hebt, is het de vraag of je dan ook moet gaan pensioenbeleggen of dat je niet veel beter iets anders met je geld kunt gaan doen, wat veiliger en meer overzichtelijk is voor jou. Deze groep valt dus eigenlijk al best wel snel af.

Dan blijft er een groep over van mensen die wellicht vaker hebben belegd en weten hoe zij dit moeten doen. Voor hen kan het dus al snel aantrekkelijk zijn om te gaan pensioenbeleggen. Maar dan moet je alsnog wel alle zaken weten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. We raden pensioenbeleggen eigenlijk aan mensen aan die al voldoende geld hebben gespaard of al een pensioen gaan ontvangen vanuit een eigen bedrijf of werkgever en het pensioenbeleggen echt als een extra kunnen zien. Zo zijn er minder risico’s en kan het alleen maar meevallen uiteindelijk en dan kan het leuk zijn, dat je een extraatje hebt op je oude dag.

Het is alsnog goed om te kijken naar welke manier van pensioenbeleggen het meeste bij je past als je hebt besloten dat je wilt gaan pensioenbeleggen. Wil je echt een rekening gaan afsluiten en zo profiteren van de belastingvoordelen die je kunt krijgen of wil je voor de meer veilige weg gaan, zodat je ook na tien jaar voor je pensioen alsnog het geld uit de rekening kunt halen, als je dit geld echt nodig hebt op dat moment? Dit zijn afwegingen die je moet maken, maar dan kan pensioenbeleggen zeer interessant zijn om te overwegen. Hieronder vertellen we je graag nog meer over of pensioenbeleggen daadwerkelijk iets voor jou kan zijn.

Is pensioenbeleggen iets voor jou?

Het antwoord op deze vraag hangt een beetje samen met de bovenstaande alinea’s over wie zouden moeten gaan pensioenbeleggen. Het feit dat je dit artikel aan het lezen bent, zegt waarschijnlijk iets over het feit dat je hierin geïnteresseerd bent of dat je dit al aan het doen bent en er nog meer over wilt weten. Het feit is dat je waarschijnlijk aan het zoeken bent naar manieren om je geld te investeren en dat je aan het afwegen bent of pensioenbeleggen interessant kan zijn, zodat je in ieder geval zeker bent van een prettig en goed pensioen. Mocht je nog meer willen weten over andere financiële onderwerpen, bekijk vooral deze site.

Nog even over of pensioenbeleggen iets voor jou is: uiteindelijk ben jij degene die dit het beste kan bepalen. Het is wel zo dat je een aantal zaken na kunt gaan en op basis daarvan kunt bekijken of pensioenbeleggen iets voor jou is. Zoals of je veel ervaring hebt met beleggen en in welke mate je risico wilt nemen. Dit laatste is erg belangrijk om te bepalen op welke manier je wilt gaan pensioenbeleggen. Ga deze zaken voor jezelf na en probeer op deze manier een beeld te krijgen van jezelf als belegger. Probeer ook de risico’s in te schatten en de kans in te schatten dat je op de lange termijn hier een mooi pensioen uit zou kunnen halen.

Heb je nog vragen of pensioenbeleggen of over andere financiële onderwerpen? Dan kun je altijd ons benaderen via ons contactformulier en dan beantwoorden we graag al je vragen. Wij vinden het namelijk ontzettend leuk om door middel van deze artikelen je wegwijs te maken in de financiële wereld en je alle opties te laten zien hoe je met geld kunt omgaan, maar ook hoe je geld kunt sparen, besparen en zelfs geld door middel van beleggen kunt verdienen. We hopen dat we dit zo goed mogelijk doen, waardoor jij als geïnteresseerde in financiën hier echt aan hebt, zodat jij binnen de kortste keren kunt genieten van het geld dat je overhoudt.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be