Wat is een persoonlijke lening? In dit artikel kijken wij graag met u naar deze soort lening. Wellicht heeft u er weleens van gehoord op de radio of televisie. Naast een persoonlijke lening bestaat er ook een andere vorm, namelijk het doorlopend krediet. Beide leenvormen hebben raakvlakken met elkaar, maar er zijn ook verschillen te vinden.

Alles staat vast
Als we de persoonlijke lening in het kort moeten samenvatten dan is dat eigenlijk “alles staat vast”. Het bedrag dat u gaat lenen staat namelijk vast. Dit bedrag kan bijvoorbeeld 2.500, 5.000, 7.500 of 20.000 euro zijn. Ook staat de rente die betaalt moet gaan worden vast. De rente wordt uitgedrukt in een percentage, bijvoorbeeld 4,33%. Hoe hoger het percentage, des te duurder de persoonlijke lening is. Naast het bedrag dat wordt geleend en het rentepercentage staat ook de aflostermijn vast. Deze termijn wordt uitgedrukt in maanden, bijvoorbeeld 60 maanden. Over het algemeen kunnen we stellen dat een lening duurder wordt naar mate de looptijd toeneemt. Met andere woorden, een lening met een looptijd van 120 maanden is over het algemeen een stuk duurder dan een lening met een looptijd van 60 maanden.

Comfort loan NL Image Banner 975 x 90

Variabel
We hebben de andere leen vorm net al even benoemd, het doorlopend krediet. Bij een doorlopend krediet staat er bijna niks vast, alles is variabel. Er is één punt dat wel vast staat, dat is het maximaal te lenen bedrag. Hoe werkt zo’n doorlopend krediet nou eigenlijk? Een doorlopend krediet is handig voor mensen die binnen nu en enkele maanden geld nodig hebben. Het maakt niet uit waar dit geld voor bestemd is en u hoeft niet precies te weten wanneer u het nodig heeft. U kunt het geld zelf opnemen op het moment dat u het nodig heeft. Met andere woorden, als u over 2 weken geld nodig heeft dan kan dat, maar als u het pas over 7,5 maand nodig heeft kan dat ook.
De rente die betaalt moet worden over het geleende geld is variabel. Dat betekent dat de rente steeds weer kan wisselen. Over het algemeen is een variabele rente gunstiger dan een vaste rente zoals bij de persoonlijke lening. Naast de rente die variabel is, is ook de aflostermijn variabel. U kunt zelf bepalen hoe snel u het geleende geld weer aflost.

Welke leen vorm past bij mij?
Welke leen vorm bij u past is eigenlijk heel eenvoudig te bedenken. Bedenk voor uzelf wat u belangrijk vind. Als u het belangrijk vind om van tevoren een duidelijk inzicht te hebben in de kosten van de lening dan is een persoonlijke lening de beste keus. Bent u echter niet zo van de vastigheid en houdt u meer van flexibiliteit, dan kan een doorlopend krediet een goede oplossing zijn.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be