Het idee is geweldig! Lenen tegen 0 procent rente. U kunt wel een renteloze lening afsluiten bij familie, zoals je ouders of het eventueel lenen van goede vrienden. Echter kost lenen vaak wel geld. Instanties zoals banken vragen altijd rente, omdat zij anders zelf geen winst maken. Dit geldt ook voor andere commerciële instanties.

Als er geleend wordt bij familie dient er een contract opgesteld te worden en hierin moet staan dat het bedrag direct opeisbaar is. In het contract wordt opgesteld wanneer het bedrag weer terugbetaald moet zijn. Het bedrag is altijd opeisbaar en de Belastingdienst kan hier navraag naar doen. Het advies is om deze vorm van lening altijd te melden bij de Belastingdienst, omdat zij beide partijen kunnen helpen bij het opstellen van een contract. Daarnaast weten zij als geen ander alle regels.

De voordelen van rentevrij geld lenen bij familie of vrienden op een rij:

  • Omdat er geen geld wordt geschonken, hoeft er geen schenkingsrecht afgedragen te worden aan de Belastingdienst. Het gaat hier namelijk om een lening die terugbetaald gaat worden.
  • Er hoeft geen rente betaald te worden over de lening. Dit moet wel betaald worden bij commerciële instanties, zoals een bank.

De nadelen van rentevrij geld lenen bij familie of vrienden op een rij:

  • Zoals ook geldt bij andere leningen, moet het geld terugbetaald worden aan de verstrekker van het geld. Het geld zal dus op ergens terugverdiend moeten worden.
  • De verstrekker kan mogelijk worden belast met een Vermogensheffing voor geld wat ze op het moment niet hebben. Dit geld is namelijk uitgeleend en het vormt daarom als een nadeel voor de verstrekker van het geld.
  • Inflatie is niet meegenomen in proces. Inflatie betekent dat het prijspeil stijgt. Een gemakkelijk voorbeeld is: een croissantje in de supermarkt was in 2010 nog slechts € 0,49 en kost in 2015 € 0,99 in de supermarkt. Dit is een voorbeeld van inflatie van 100% over een periode van 5 jaar.

Dit is de enige manier om rentevrij geld te lenen. We willen u ervan bewust maken dat commerciële instanties ook wel renteloze leningen aanbieden, maar dit is altijd maar voor een bepaalde periode. Dit is vaak ook nog eens duurder dan een standaard lening, waar de rente overal gelijk blijft. Niet voor niets in de campagne opgezet ‘’Geld lenen kost geld’’ om consumenten te waarschuwen tegen dit soort instanties.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be