Wat kan je de dag van vandaag het best met je spaargeld doen, vragen veel mensen zich af. Het is, zeker nu, na de financiële crisis, geen makkelijke taak om je geld te laten renderen. Spaarboekjes, beleggingen, fondsen of investeringen: er is altijd wel één of ander minpunt waardoor je de stap niet durft te zetten. En je bent zeker niet de enige! Vaak is de keuze voor een spaarboekje – dat tegenwoordig amper 1% rente opbrengt – dan een snelle en eenvoudige keuze. Wat velen echter wel vergeten, is dat er dan een pak geld aan je neus voorbij gaat. Maar hoe moet het dan wel?

De mogelijkheden

Met geld kan veel gedaan worden. Je kan er leuke spullen mee kopen, eens lekker gaan eten, investeren in een grote aankoop of hopen dat het geld iets opbrengt. Dat laatste is een punt waar veel inwoners van ons land de laatste tijd moeite mee hebben. Wat moet je doen met je geld, hoe kan het nog iets opbrengen en hoe lang ben je dat geld dan kwijt? Hieronder zijn alle interessante mogelijkheden opgesomd. De keuze is aan jou!

Investeer in je huis

Veel economen zien een in een huis nog steeds de beste investering. Wat je ook doet, er zijn altijd voordelen aan verbonden. Wellicht wil je al lang een nieuwe badkamer, een zwembad in de tuin of een veranda waar je in de zomer heerlijk kan vertoeven. Door deze aankopen te doen, gaat de waarde van je huis de hoogte in. Verder heb je er zelf ook plezier aan. Je wint dus twee keer!

Zet het geld opzij

Een spaarboekje brengt zo goed als niets meer op. Het is een klacht die we vaak te horen krijgen, maar toch blijft een enorm groot deel van het geld precies daar. Hoe komt dat? Het antwoord is eenvoudig: geld dat op je spaarrekening staat, is direct beschikbaar. In geval van nood kan je dit geld dus makkelijk raadplegen. Als je op de beurs speelt kan je een deel van dit geld verliezen en heb je hetzelfde bedrag dus niet direct beschikbaar. Wie opeens geld nodig heeft, kan dus gebaat zijn bij beschikbaar geld op een spaarboekje.

Pensioensparen

Wie het geld toch voor een lange periode kan missen, kan best investeren in pensioensparen. Dit is een zeer gunstige oplossing voor later. Het fiscaal voordeel bedraagt maar liefst 30%, waardoor je een groot deel van je geld van de staat terugkrijgt. Hierbij is het wel belangrijk dat je geld voor een heel lange periode wordt vastgezet. Wil je het toch vroeger terugkrijgen, dan betaal je maar liefst 33% boete. Dat is dus geen aanrader!

Bedrijfsobligaties

Een grote onderneming kan obligaties aanbieden aan particulieren. Je koopt bijvoorbeeld een obligatie voor 1.000 euro, wat zeer simpel gezegd neerkomt op een lening aan het bedrijf van 1.000 euro. Hiervoor vergoeden ze je jaarlijks gemiddeld 4,5%. Meestal worden deze bedrijfsobligaties verdeeld voor een periode van vijf jaar. Om op zeker te spelen verspreid je je bedrag best over meerdere ondernemingen, want gaat één ervan failliet, dan ben je een deel van je geld kwijt!

Aandelenfondsen

Je geld een aantal jaar vastzetten bij de bank via een aandelenfonds. Vaak worden klanten ermee verleid, aangezien het een product is dat vooral mensen aanspreekt die niets van de beurs kennen. De bank verdient hier ook flink aan (vooral de instapkosten) en zekerheid heb je niet. Net zoals alles op de beurs kan je winnen, maar ook verliezen. Een aandelenfonds is een pakket met aandelen van verschillende bedrijven. Gaat het goed op de beurs, dan zal je ook geld verdienen. Maar als het slecht gaat – je raadt het al – dan kan je fluiten naar je centen.

Aandelen

Een klassieker: zelf aandelen kopen. Experts zeggen dat het belangrijk is om toch wat achtergrondkennis van de beurs te hebben. Als je niets kent van de beurs is het ook niet verstandig om aandelen te kopen. Het is van essentieel belang om te weten wat je doet. Je kan aandelen kopen via een makelaar of via je bank. Deze rekenen kosten aan wanneer je aandelen wilt aan- én verkopen. Hou hier dus zeker rekening mee! Verder is het verstandig om ook hier je geld te spreiden over verschillende ondernemingen, zodat je niet op één paard wed en het risico dus verkleint.

Goud

Al eeuwen is goud één van de meest gegeerde grondstoffen ter wereld. De waarde ligt hoog en velen zien dit dan ook als een interessante belegging. Er zijn twee mogelijkheden: je kan ofwel naar een goudhandelaar gaan en een munt kopen, die je kan bijhouden en op een later tijdstip, hopelijk met winst, weer kan verkopen. Hierbij bestaat het risico wel dat deze gestolen wordt of dat je het stuk goud verliest. Daarom kan je ook goud kopen bij de bank. Dit krijg je niet in handen, maar je krijgt een waardepapier dat aangeeft hoeveel goud jij bezit. Na enkele jaren kan je dit goud dan weer verkopen.

Betaal leningen vroeger af

Het klinkt mooi: de lening vroeger afbetalen en de maandelijkse kosten niet langer moeten dragen. Hou er wel rekening mee dat er een boete betaald dient te worden wanneer je een lening vroeger afbetaalt. Het is dus nodig om de bank te vragen om de twee mogelijkheden te berekenen: hoeveel betaal je als je de lening verder afbetaald en met hoeveel geld ben je er vanaf als je ineens de rekening vereffend? Op basis daarvan kan je kiezen voor de beste optie. Hou echter ook geld met het jaarlijks fiscaal voordeel dat vervalt als je je lening afbetaald!

Iets nieuws kopen

Wanneer je niet weet wat je met je geld kan doen, kan je bijvoorbeeld investeren in een nieuwe auto. Je vorige kan de verkoop in, wat je weer geld oplevert en je bent weer hip en trendy. Nadien kan je de wagen terug verkopen (voor een lagere prijs, natuurlijk). Dit is echter een aankoop waar je niks aan zal verdienen, maar als de intrestvoet je niet aanspreekt is deze optie misschien toch interessant.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be