De rentes op hypothecaire woonleningen staan al maanden historisch laag. Belgen hebben niet vaak zo goedkoop geld kunnen lenen voor een woning. Volgens BNP Paribas Fortis komt hier echter verandering in.

De bank gaat er vanuit dat de rente nog in 2018 een flink eind zal stijgen en wel met een halve procent (0,5%).

Rente stijgt naar 2,5% op woonleningen

De rente staat nu op 2% bij een gemiddelde bank. De rente kruipt dus langzaamaan omhoog naar de 2,5%. Wel verwacht Sébastien Degand, adviseur bij BNP Paribas Fortis, dat de rente heel geleidelijk zal toenemen. Toekomstige woningbezitters hebben dus nog alle tijd om een goedkope hypothecaire woonlening af te sluiten.

Helft van woonleningen was een herfinanciering

Overigens wordt in België ongeveer 25% van de woonleningen aangevraagd bij en toegekend door BNP Paribas Fortis. De bank schrijft dat in 2015/2016 de helft van alle aanvragen een herfinanciering betrof. Veel leningen zijn voorheen tegen zeer hoge rentevoeten afgesloten. Het aantal herfinancieringen is in 2017 echter flink gedaald met meer dan een kwart. Op dit moment worden weer de meeste financieringen aangevraagd voor een nieuwe investering. De meeste leningen worden aangevraagd voor het investeren in vastgoed.

Meer kredieten worden verstrekt aan ouderen

Overigens is er iets bijzonders gaande bij BNP Paribas Fortis. De bank heeft in 2017 namelijk veel meer woonkredieten gegeven aan oudere kredietnemers. Zo verstrekte het 7% meer leningen aan 55-plussers. Deze doelgroep leende gemiddeld 57% van de woningwaarde.

Ondanks stijging rente op woonlening toch nog goedkoop lenen

Ondanks dat diverse banken in België aangeven dat ze verwachten dat de rente op woonleningen in 2018 stijgt, kunt u nog steeds voordelig geld lenen. Zo is het rentetarief op een woonlening o.a. afhankelijk van het risicoprofiel van kredietnemers. Een bank probeert te achterhalen of en zo ja, welk risico het neemt door een lening te geven. Een klant met een laag risicoprofiel zal automatisch ook een lagere rente betalen. Wat ook meespeelt is de verhouding van het geleende bedrag t.o.v. de verkoopwaarde van een woning. En daarnaast speelt het soort dienstverband, uw inkomen en de vaste lasten een belangrijke rol bij het vaststellen van een persoonlijk rentetarief. Als u een laag risico vormt voor de bank, dan zult u beloond worden met korting op de woonlening.

Ook besparen door woonleningen te vergelijken

En vergist u zich niet: Ook door woonleningen van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken, kan u geld besparen. Sommige Belgen besparen zich die moeite en sluiten een lening af bij de eerste de beste aanbieder. Zonde! U kunt namelijk al bij een klein verschil in rente in een paar jaar tijd vele duizenden euro’s besparen.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be