Voordat u een lening afsluit is het verstandig om te berekenen hoeveel geld u maandelijks kunt reserveren voor de aflossing. Met een duur woord noemen we dit uw ’terugbetalingscapaciteit’. Met andere woorden: Hoeveel geld kunt u lenen? Wij leggen hieronder uit hoe u de terugbetalingscapaciteit kan berekenen.

Hoeveel geld kan u maandelijks afbetalen?

Hoeveel geld u kan lenen hangt natuurlijk in belangrijke mate af van de hoogte van uw inkomen maar ook van uw uitgaven. Het geld dat u maandelijks kunt sparen, dat bedrag kunt u ook gebruiken voor de afbetaling van uw lening. U kunt zelf een goede inschatting van uw terugbetalingscapaciteit en zodoende berekenen hoeveel geld u kan lenen.

Santander krediet

Bepaal de hoogte van uw maandelijkse inkomsten

U heeft inzicht in uw maandelijkse inkomsten nodig om uw terugbetalingscapaciteit te kunnen berekenen. Uw maandelijkse inkomsten hoeven niet alleen uit uw loon te bestaan maar dit kan ook alimentatie zijn of opbrengsten uit de verhuur van een woning, aandelen, enzovoorts. Heeft u een onzeker maandinkomen? Bijvoorbeeld omdat u ondernemer bent? Dan raden we u aan om de inkomsten van enkele maanden bij elkaar op te tellen en daar het gemiddelde van te nemen.Maandelijkse uitgaven berekenen

Naast uw maandelijkse inkomsten moet u ook uw maandelijkse uitgaven berekenen. Alleen dan komt u erachter hoeveel geld u maandelijks kan aflossen. Zet al uw vaste uitgaven op een rijtje zoals uw hypotheek, aflossing van een autolening, abonnementen, alimentatie, enzovoorts. Al deze kosten trekt u af van uw totale maandelijkse inkomsten. Dit is uiteindelijk uw terugbetalingscapaciteit. Maar let op: Bouw altijd extra zekerheid in en leen nooit maximaal. Ga altijd minstens 10% onder uw terugbetalingscapaciteit zitten.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be