Graag willen we u aan een zo goedkoop mogelijke hypothecaire lening helpen. Banken hanteren vaak verschillende voorwaarden bij leningen die ze verstrekken. Als u onder de juiste voorwaarden een hypothecaire lening kan afsluiten, kunt u geld besparen.

En aangezien een hypotheek waarschijnlijk de allergrootste lening is die u ooit afsluit, is het zeer verstandig om op z’n minst te proberen te onderhandelen over de voorwaarden. Banken staan daar wel degelijk voor open. Ze zien u liever niet vertrekken naar een concurrent. En als ze alsnog aan u kunnen verdienen, dan willen ze vaak best wat water bij de wijn doen.

Banken zijn slimme onderhandelaars

Het kan verstandig zijn om hulp in te schakelen van een expert als u wilt onderhandelen met de bank over het tarief of over de voorwaarden. Een hypothecaire lening is namelijk een grote lening waar u een lange tijd aan vastzit. Een bank weet als geen ander hoe onderhandelen werkt. Ze onderhandelen iedere dag en passen slimme technieken toe. Maar vergist u zich niet: U bent voor hen geld waard en die macht kan u uitbuiten. U heeft dus wel degelijk mogelijkheid om de beste voorwaarde en tarieven te bekomen. We helpen u graag met onderstaande tips een eind op weg!

Een laag rentetarief? Dat zegt lang niet alles!

Onze eerste (en een belangrijke) tip is: Let niet alleen maar op de rente. Een laag rentetarief alleen zegt nog niets over de maandtermijnen en de totale kosten van een lening… Let ook eens op de looptijd van uw lening en of de rente variabel is of vast staat.

Vaste maandelijkse afbetaling of…

Maak voor uzelf een keuze tussen een vaste afbetaling per maand of een vaste kapitaalaflossing. Doe dat voordat u met de bank gaat onderhandelen. U betaalt bij een vaste kapitaalaflossing in het begin meer aflossing maar minder rente. Naarmate de looptijd vordert, neemt het bedrag dat u maandelijks moet aflossen af. We raden u aan om te kiezen voor een vaste kapitaalaflossing als u de extra last in het begin van de looptijd kunt dragen.

Sluit geen overbodige verzekeringen af

Wilt u niet teveel geld betalen voor uw hypothecaire lening? Bij veel banken bent u verplicht om allerlei extra (vaak onnodige) producten af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan een prijzige schuldsaldoverzekering of een dure brandverzekering. Sommige banken eisen zelfs dat u bij hen een spaarrekening of zichtrekening opent. Trap daar niet in. U heeft alleen een hypothecaire lening nodig. Niets meer of minder!Vergelijken

Ga vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken…. Aan een hypothecaire lening zit u vele jaren vast. Wees daarom zeer kieskeurig en vraag bij meerdere banken een adviesgesprek aan. Leg hen uw financiële situatie voor. Iedere bank zal vervolgens een voorstel doen en al deze aanbiedingen kunt u met elkaar vergelijken. Met het allerbeste voorstel kunt u vervolgens bij uw eigen bank proberen een nog betere aanbieding los te peuteren. Als uw eigen bank een beter voorstel kan doen, dan legt u die aanbieding voor aan de bank die daarvoor het beste voorstel deed. Weinig mensen durven banken zo tegen elkaar uit te spelen maar alleen op deze manier kunt u zo goedkoop mogelijk geld lenen voor een woning!

Eigen huis kopen en eigen geld inbrengen

Heeft u veel eigen vermogen opgebouwd? In België moet u eigen geld inbrengen als u een hypotheek wilt afsluiten. U kunt bij de meeste banken echter goedkoper lenen als u meer eigen geld inbrengt dan u verplicht bent te doen. Allereerst worden uw maandlasten daardoor lager en ten tweede zal de bank u daarvoor (waarschijnlijk) belonen met een lager rentetarief.