Overweeg je de aanschaf van een tweede woning? Ben je voornemens om een vakantiewoning in het buitenland te kopen? Er zijn verschillende manieren om de aanschaf van een dergelijke woning te bekostigen. In dit artikel zetten we drie van deze opties voor je op een rijtje.

Geld lenen bij een bank in eigen land

De meest logische manier om de koopsom voor een tweede woning bij elkaar te krijgen, is het aanvragen van een lening bij de bank. Bij een tweede woning in eigen land is dit makkelijker, dan wanneer u voor een tweede woning over de grens kiest. In het tweede geval bekijkt de bank of uw pand(en) in eigen land toereikend zijn om de lening af te lossen, mocht u deze zelf niet meer kunnen betalen. Blijkt het onderpand te beperkt te zijn, dan zal de bank u geen lening verschaffen.

Kies voor een lening bij een buitenlandse bank

Om het reeds beschreven probleem bij een bank in eigen land te ontlopen, kun je een buitenlandse bank benaderen. Zoek een bank in de buurt van de woning, die je als tweede huis aan wilt schaffen. Kijk hierbij bij voorkeur naar banken die een samenwerking hebben met een bank in eigen land. Dit maakt het vaak makkelijker om de hypotheek voor deze tweede woning rond te krijgen.


Een groepsverzekering gebruiken bij een tweede huis

Een derde optie om een tweede woning te kunnen bekostigen is het gebruik van een groepsverzekering. Een groepsverzekering wordt normaliter ingezet om aan je pensioenkapitaal te bouwen. Het is echter mogelijk om een deel van het gespaarde kapitaal in een eerder stadium uit te keren. We spreken hier van een voorschot. Houd er rekening mee, dat een groot deel van de koopsom voor de tweede woning uit eigen zak betaald moet worden.

Tip: kijk ook naar de mogelijkheid om uw kapitaal bij de groepsverzekering te gebruiken als waarborg voor een lening bij de bank. Vaak wordt deze mogelijkheid geboden zonder dat hier extra kosten voor in rekening worden gebracht.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be