Het moet er toch eens van komen: Een eigen zichtrekening voor uw kind.

Eigenlijk kunt u daar nooit te vroeg mee beginnen. Want bij de opvoeding hoort ook zeker een stukje financiële opvoeding. Daarmee kunt u uw kind leren om te gaan met geld, zodat hij/zij alvast is voorbereid op financiële zelfstandigheid. Maar wanneer kunt u een zichtrekening openen voor uw kinderen? Is een zichtrekening leeftijdsgebonden?


Jaren van onderscheid

In principe is een zichtrekening voor kinderen niet gebonden aan een minimale leeftijd. Sterker nog, daarvoor bestaat zelfs geen enkele wettelijke bepaling… Wel moet uw kind tot de ‘jaren van onderscheid’ zijn gekomen. Zo moet uw kind zich bewust zijn van de daden en logischerwijs de gevolgen daarvan. Wij raden aan om voor uw kind een zichtrekening te openen zo rond het twaalfde á dertiende levensjaar. Ook al zijn er geen wettelijke bepalingen op dit gebied, tóch laten de meeste banken kinderen onder de twaalf jaar niet toe. Als dat wel het geval is, dan zal de bank een toelating vragen van de ouders.

Limieten voor het opnemen van geld en overschrijvingen

Bij zichtrekeningen voor kinderen bestaan regels omtrent het aantal overschrijvingen tussen de rekening- en spaarrekeningen. Ook kan uw kind maar een beperkt bedrag opnemen per dag (en dus ook per maand).

Zichtrekening controleren als ouder

Als ouder kunt u eventueel de uittreksels van de rekening in de gaten houden. Al is het natuurlijk de bedoeling dat u uw kind voldoende vertrouwen geeft. Uw zoon of dochter moet immers met geld leren omgaan. Kinderen kunnen niet rood staan op de zichtrekening.

Bankkaart, mobiel en pc

Uw kind leert pas optimaal om te gaan met het beheren van geld als het ook de beschikking heeft over een eigen bankkaart. Een bankkaart wordt door alle Belgische banken verstrekt. Ook kan uw zoontje of dochtertje leren bankieren via de pc of mobiel.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be