Vaak merken we dat er veel mensen zijn die zich afvragen wat het CKP nu precies is en wat het nou exact inhoudt. Om dit uit te leggen beginnen we met de afkorting CKP, die staat voor Centrale voor Kredieten aan Particulieren.

Dit is een bestand van de NBB (Nationale bank van België) die in het leven is geroepen om mensen te registreren die betaalachterstanden en schulden hebben, om er voor te zorgen dat de schulden en betaalachterstanden niet verder zullen oplopen. Er worden daarnaast ook lopende leningen geregistreerd en deze registraties moeten ervoor zorgen dan particulieren niet meer kunnen lenen dan dat ze financieel daadwerkelijk aankunnen.

DCC BEFR OCTOBRE-MYLINE-PARTENAIRE-NL-840x150

Wat houdt een CKP in voor mij persoonlijk

Wanneer u een lening wilt aangaan van een willekeurig bedrag, dan zal de organisatie waarbij u de lening aanvraagt controleren of u geregistreerd staat bij het CKP. Wanneer dit het geval is, dan zal er gekeken worden naar de reden van deze registratie.

Niet iedere aantekening wil per definitie zeggen dat het onmogelijk is om een lening te krijgen. Wanneer u bijvoorbeeld een lening heeft lopen, dan zal de organisatie waarbij u de lening aanvraagt vragen gaan stellen over deze lening om na te gaan of u een extra lening financieel wel zou aankunnen.

Is de organisatie vervolgens van mening dat u financieel een extra lening zou kunnen dragen, dan kunt u gewoon een lening krijgen. Wordt er aan de andere kant over getwijfeld, dan zal de lening niet worden verstrekt.

Staat u geregistreerd door bijvoorbeeld wanbetaling, dan wordt de kans op het krijgen van een lening erg klein. U zult dan vrijwel zeker andere stappen moeten nemen om alsnog een lening te kunnen krijgen.

NL Banner 728x90

Wat voor gegevens zijn er in het CKP opgenomen

In het CKP bestand staan een aantal gegevens die te maken hebben met financiele zaken. Zo staan er wanbetalingen in, maar wordt het ook geregistreerd wanneer u een lening bent aangegaan of een hypotheek heeft.

Hoe ziet het bestand er precies uit

Identiteitsgegevens: Natuurlijk staan uw identiteitsgegevens geregistreerd, volgens de manier waarop u ingeschreven staat in het rijksregister. De gegevens bestaan uit uw naam, geboortedatum, geslacht en uw adres.

Kredietovereenkomsten: Wanneer u geregistreerd staat vanwege kredietovereenkomsten, dan heeft u zogezegd een positieve registratie. In deze registratie staat u niet aangegeven als wanbetaler en kunt u indien u dit financieel aan kunt gewoon een lening aangaan of een hypotheek.

Onder kredietovereenkomsten vallen leningen in iedere vorm, waaronder bijvoorbeeld ook kopen op afbetaling, hypotheken, kredieten en meer.

Wanbetaling: Bent u een wanbetaler, of werd u vroeger geregistreerd als wanbetaler? Dan wordt dit geregistreerd onder het gedeelte wanbetaling. Met deze registratie wordt het erg moeilijk om nog een lening in wat voor vorm dan ook te krijgen.

Gegevens uit het CKP laten verwijderen

Over het algemeen is het niet mogelijk om de registratiegegevens uit het CKP te laten verwijderen. Wanneer u uw schulden heeft voldaan zal uw registratie worden verwijderd na 10 jaar. Er zijn enkele uitzonderingen die het mogelijk maken om eerder van de lijst geschrapt te worden, maar deze uitzonderingen zijn nihil en komen niet vaak voor.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be