Wat is een ecolening?

Steeds vaker bieden banken en kredietmaatschappijen een speciale groene lening (ecolening) aan. Ook lokale overheden zien wel kansen in het verstrekken van deze leningen. Zo is in Nunspeet (Nederland) dit jaar een project gestart waarbij bewoners van het dorp kunnen aankloppen bij de gemeente voor een ecolening. Met dit geld kunnen bewoners hun woning energiezuiniger maken en daarmee op termijn veel geld besparen. Maar wat is een groene lening nu precies?

Ecoloan NL 728x90

Uitleg over groene leningen

Zoals je weet is het aanschaffen van zonnepanelen een dure aangelegenheid. Weinig mensen kunnen in één keer zo’n investering doen. Je kan in dat geval bij diverse banken aankloppen voor een groene lening. Met dat geld mag je alleen energiebesparende maatregelen nemen. Deze lening wordt overigens ook wel eens energiebesparingskrediet genoemd. Tot energiebesparende maatregelen worden gerekend de aanschaf van een warmtepomp, het aanbrengen van spouwmuurisolatie of het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Groene leningen kunnen kredietverstrekkers aanbieden doordat ze van de overheid een garantiestelling hebben gekregen. Daardoor worden leningen met lagere rentes aangeboden. En dat heeft voor de klant ook weer voordelen, aangezien deze leningen aanzienlijk goedkoper zijn dan andere consumptieve kredieten.

Voordelen

Het afsluiten van deze lening is doorgaans veel aantrekkelijker dan wanneer u een gewone persoonlijke lening of een doorlopend krediet afsluit. U geniet namelijk een z.g. interestbonificatie. Doordat je veel minder geld uitgeeft aan energie kan je dus geld besparen en daarmee in feite de lening terugbetalen. En niet onbelangrijk: Je spaart het milieu door energiebesparende investeringen te doen aan je woning.

Eco Credit 840x150 NL

Nadelen

Soms zijn de voorwaarden van groene leningen nog veel te onduidelijk. Er mag wel extra informatie beschikbaar zijn. Daarnaast is het installeren van deze investeringen nog steeds redelijk prijzig. Je zal dus een hogere lening moeten afsluiten.

Aanbieders van ecoleningen

Er zijn in Nederland en in België meerdere aanbieders die deze speciale leningen verstrekken. Een bekende aanbieder is Greenloans. Maar ook Beobank en Cetelem bieden een ecolening aan. Het voordeel van het afsluiten van deze lening bij een van de drie aanbieders is dat de rente aantrekkelijk is.

Wat zijn de voorwaarden?

Niet iedereen kan zomaar een ecolening afsluiten. Je moet tenminste over een eigen woning beschikken en bent minimaal 21 jaar of ouder. Je moet kunnen aantonen dat je over een vast inkomen beschikt. Daarnaast moet je in loondienst zijn. Een pensioen of een AOW voldoet ook. Ook moet je in Nederland of België woonachtig zijn en mag je de groene lening alleen gebruiken voor doeleinden die door de aanbieder zijn opgesteld. Meestal is het niet mogelijk om een dergelijke lening af te sluiten indien je een negatieve BKR/ CKP registratie hebt.

Hoe sluit je een dergelijke lening af?

Een aanbieder van ecoleningen zal doorgaans ongeveer de volgende stappen hanteren:

  • Geef aan welke investering je wilt doen en welk geldbedrag je daarvoor nodig hebt
  • Online doe je vervolgens een aanvraag voor een lening
  • Er zal vervolgens door de aanbieder een BKR / CKP toetsing worden gedaan
  • Indien de aanbieder akkoord gaat, ontvang je een offerte en tevens de voorwaarden
  • Besluit of je daarmee akkoord gaat en zo ja, dan onderteken je de documenten en stuurt deze retour samen met de benodigde papieren
  • Na controle zal het geld worden bijgeschreven op je bankrekening
Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be