Wie wil er nou niet zo voordelig mogelijk geld lenen? Iedereen natuurlijk! Maar in de praktijk blijkt het helemaal niet zo eenvoudig te zijn om de voordeligste lening te vinden. Ook al zijn er online mogelijkheden te over om geld lenen te vergelijken, consumenten beseffen vaak niet dat de rentetarieven maar deels iets zeggen over de totale kosten. Wij vertellen u echter hoe u wél goedkoop kunt lenen en wel door extra op de voorwaarden en eigenschappen van leningen te letten. Lees hieronder verder.

Rentetarieven zeggen weinig over totale kosten

Voordelig geld lenen? Onthoud dan dat de rentetarieven het halve verhaal vertellen. Deze rentetarieven worden voor het grootste deel bepaald door het monetaire beleid van de Nederlandse en buitenlandse banken. Met andere woorden: zij kunnen de rentes kunstmatig verlagen of verhogen. Een lage leenrente betekent echter niet automatisch dat je voordelig leent. Je kunt bij de goedkoopste kredietverstrekker uiteindelijk duurder uit zijn dan bij een kredietaanbieder die een hogere rente hanteert maar met betere voorwaarden. Neem bij een vergelijking rekening met de leenvoorwaarden! Hieronder behandelen we enkele voorwaarden die bepalend zijn voor de totale kosten bij geld lenen…

Comfort loan NL Image Banner 728 x 90

Versneld aflossen

Niet iedere lening mag je boetevrij versneld afbetalen. Tegenwoordig gaan banken en kredietverstrekkers daar echter wel soepeler mee om. Toch is het belangrijk om deze voorwaarde mee te nemen in uw afwegingen bij het wel of niet kiezen voor een bepaalde kredietverstrekker… Want mocht u in de toekomst meer geld gaan verdienen, dan bespaart u geld met het vervroegd aflossen van een lening. Het kan ook zijn dat u in de toekomst elders geld kan lenen met een lagere rente. Ook in dat geval is het fijn om te weten dat u een bestaande financiering kosteloos kunt overzetten naar een nieuwe aanbieder. De kredietkaart mag u in ieder geval altijd versneld en kosteloos aflossen. Extra kosten heeft u mogelijk bij een persoonlijke lening. Bij de meeste banken betaalt u extra wanneer u daarop extra aflost. Maar zoals we al schreven: Gelukkig hanteren steeds meer banken soepeler voorwaarden! Let daar speciaal op bij uw vergelijking. Daarmee kunt u in de toekomst mogelijk veel geld besparen.

Vergelijk bemiddelingskosten

Allereerst: Betaal nooit bemiddelingskosten bij een tussenpersoon. Zij ontvangen al een vergoeding van de bank naar wie zij u doorverwijzen. Sluit gewoon een lening af bij een bank en doe als het even kan geen zaken met tussenpersonen.

Overlijdensverzekering

Heeft u al een goede overlijdensverzekering afgesloten? Dan vermijd u kredietaanbieders bij wie u verplicht een overlijdensverzekering moet afsluiten bij een lening. De kosten van deze verzekering worden gewoon doorberekend in de rente. Bij hogere leenbedragen kan het wel verstandig zijn om een dergelijke verzekering af te sluiten indien u deze nog niet heeft. Daarmee voorkomt u dat uw familie met een schuld achterblijft indien u komt te overlijden. Het is vaak veel voordeliger om elders een losse verzekering af te sluiten, dus niet bij een geldverstrekker.

Santander krediet

Buitenlandse lening

Vergelijk niet alleen Belgische kredietverstrekkers maar durf ook over de grens te kijken. Als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, dan kunt u wellicht ook een voordelige Franse, Nederlandse of Duitse lening afsluiten.