Opmerkelijk is het dat de Belgische 55-plusser steeds vaker geld blijkt te lenen. Wat dat betreft is er duidelijk sprake van een trend. Bijvoorbeeld bij KBC merken ze dat 1 op de 6 leners die een woonlening aanvraagt vijfenvijftig jaar of ouder is. Vergeleken met de voorgaande jaren is dat een hele verandering. Neem bijvoorbeeld 2015. Oké, dat is al weer even terug. Maar in dat jaar vroegen nog maar ongeveer 1 op de 10 klanten van 55 jaar of ouder een woonlening aan. De informatie werd naar buiten gebracht door de woningkrediet analyse. Deze wordt elk jaar opnieuw opgemaakt.
BENL - Personal Loan - 728x90

Daartegenover staat dat minder jongeren geld lenen

In schril contrast staat het aantal leningaanvragen van jongeren. Voor deze doelgroep wordt en is het steeds lastiger geworden om te lenen. Dit is niet alleen in België het geval. Ook in de landen om ons heen wordt het jongeren bijkans onmogelijk gemaakt om nog een fatsoenlijke lening af te sluiten voor het kopen van een woning. Vrijwel iedere bank of geldverstrekker eist dat de geldlener eigen geld inbrengt. En het zijn juist de oudere leners die voldoende geld bijeen hebben gespaard om deze extra kosten te kunnen financieren. Consumenten van 30 jaar of jonger sluiten minder gauw een lening af.

Ook steeds meer aanvragen online ingediend

België loopt op andere landen nog steeds ver achter wat betreft de digitalisering. Kijk eens naar onze noorderburen bijvoorbeeld. Een fors deel van de aanvragen voor leningen wordt online ingediend. In ons land zien we echter ook een kleine verschuiving plaatsvinden. Zo merken banken dat meer en meer leningaanvragen online worden ingediend. De digitalisering heeft ook eindelijk bij ons toegeslagen. Langs meerdere banken langsgaan voor het afsluiten van een lening wordt minder vaak gedaan. Bankiers spelen in op deze trend. Zo is het mogelijk om heuse videogesprekken online te voeren met de bank bij wie u een lening wilt afsluiten. Zodoende kunt u zich persoonlijk laten adviseren, vanuit uw luie stoel.

Gemiddelde leeftijd voor een woonlening is 41 jaar

Het blijkt dat de gemiddelde leeftijd van aanvragers voor een woninglening 41 jaar is. Men leent om en nabij de 150.000 gemiddeld per persoon. De gemiddelde maandlasten komen daarmee uit op zo’n 715 euro per maand. Men brengt zo ongeveer 20 procent aan eigen vermogen aan.
Comfort loan NL Image Banner 728 x 90

Kiezen voor een korte looptijd is een stijlbreuk

Ook verkiest men vaker een kortere looptijd voor de woonlening dan een lange looptijd. Leningen worden sneller afgelost dan voorheen. De woonlening kent nu een gemiddelde looptijd van zo’n 18 jaar. Waar voorheen een looptijd van 30 jaar heel gewoon was. Waarschijnlijk speelt de extreem lage hypotheekrente daarbij een prominente rol. Men kan meer geld per maand aflossen. Dus daarmee wordt de looptijd ook verkort. Dat is een stijlbreuk en, volgens ons, een goede zaak.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be