Wat is een micro krediet?
Door de jaren heen zijn er op de financiële markt heel wat nieuwe kredieten geïntroduceerd. Het micro krediet is één van die kredieten en heeft er voor gezorgd dat het voor mensen die voldoende hadden aan een kleine lening mogelijk werd om geld te lenen. Een micro krediet is echter geen traditioneel krediet zoals we dat allemaal kennen, in tegendeel. De beperkte omvang van het micro krediet zorgt er bijvoorbeeld voor dat het niet mogelijk is om een maandelijkse intrest in rekening te brengen. In plaats daarvan wordt er gewerkt met een éénmalige kostprijs die ofwel bij het afsluiten van de lening moet worden betaald ofwel aan het einde van de looptijd. Wanneer ook u van plan bent om een micro krediet af te sluiten zijn er dus in ieder geval verschillende factoren waar u rekening mee dient te houden. Wilt u graag meer weten over het micro krediet? Lees dan snel even dit artikel!

Leen vanaf 500 euro bij:
Santander krediet

Geldreserve Maestro van Cetelem vanaf 1250 euro: Cetelem Maestro Revolving kaart

Hoe werkt het micro krediet precies?
Om te beginnen is het zo dat een micro krediet doorgaans niet wordt aangeboden door een gewone bank. U zult voor een dergelijke lening dan ook een beroep moeten doen op een alternatieve kredietverstrekker die zich eventueel zelfs heeft gespecialiseerd in het toekennen van dergelijke leningen. Het micro krediet kent daarnaast ook heel wat beperkingen. Wettelijk gezien mag een micro krediet namelijk niet verstrekt worden voor bedragen hoger dan 1000 euro. In de praktijk gebeurt dit wel soms, maar het moet gezegd dat het dan voor de kredietnemer vaak erg moeilijk is om te voldoen aan de kredietvoorwaarden. Doorgaans moet een micro krediet namelijk altijd terug worden betaald binnen een termijn van 30 dagen. Daarnaast moet aan het einde van de looptijd niet alleen het geleende bedrag worden terugbetaald, maar ook de kosten. Denk dus goed na vooraleer u er voor kiest om een micro krediet af te sluiten.
Kostprijs van een micro krediet
Dat brengt ons meteen bij het volgende aspect van de mini lening. Veel potentiële kredietnemers stellen zich uiteraard de vraag hoe hoog de kostprijs van een dergelijke financiering precies ligt. Wel, zoals in de inleiding reeds aangegeven wordt er geen gebruik gemaakt van een intrest, maar wel van een vaste opstartkost. Hoe hoog deze kost precies komt te liggen is eigenlijk afhankelijk van kredietverstrekker tot kredietverstrekker. Over het algemeen kunt u er als kredietnemer rekening mee houden dat de kostprijs rond de 20 procent is gelegen. Afhankelijk van het bedrag dat u exact wil lenen moet u dus steeds een aardige kostprijs betalen. Gaat u een mini lening aanvragen van 1000 euro, dan zult u al snel te maken krijgen met een prijskaartje van ongeveer 200 euro. Sta er dus altijd even bij stil dat u binnen de termijn van 30 dagen zomaar even 1200 euro zult moeten terugbetalen. Voldoet u niet aan deze voorwaarde, dan kunnen er flinke financiële boetes in rekening gebracht worden.

Is een micro krediet afsluiten interessant of niet?
Veel mensen komen tegenwoordig op het einde van de maand amper rond. De drang om een mini lening af te sluiten is dan ook vaak erg groot. Het is echter nog maar de vraag of u daar als kredietnemer wel goed aan doet. Wanneer u het moeilijk heeft om aan het eind van de maand rond te komen en u een bedrag leent van bijvoorbeeld 500 euro zult u dat bedrag tegen het einde van de volgende maand moeten hebben terugbetaald en dat inclusief de 20 procent kosten. Voor veel kredietnemers is dat absoluut niet haalbaar waardoor men wordt geconfronteerd met boetes die de druk op uw financiële situatie nog aanzienlijker zullen maken. Een micro krediet afsluiten kan in bepaalde situaties dan wel interessant zijn, maar alleen wanneer u er zeker van bent dat u deze volgens de kredietvoorwaarden kunt terugbetalen.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be