Een achtergestelde lening is een krediet waarbij de kredietverstrekker in het geval van faillissement de schuldenaar wordt achtergesteld. Dit betekent dat de achtergestelde schuldeiser van een faillissement achter andere schuldeisers aan komt en heeft alleen maar voorrang op aandeelhouders, vennoten of andere inbrengers. Men kan dit bereiken door een contract met elkaar af te spreken.

Rente bij achtergestelde lening

De rente bij een achtergestelde lening is vaak hoger de kans op het mislopen van krediet aanzienlijker hoger is dan bij een andere lening. Men heeft immers een grote kans om het geld mis te lopen: de kredietverstrekker kan dus verlies draaien op deze lening (als het bedrijf weliswaar failliet gaat).

Een achtergestelde lening wordt ook alleen maar aan bedrijven verstrekt (zakelijk segment) en niet alleen particulieren. De kredietverstrekkers zijn vaak investeerders, holdingmaatschappijen of banken. Laatstgenoemde is steeds minder enthousiast in investeren in dit soort projecten, omdat zij steeds meer risico lopen.

Voordelen achtergestelde lening

  • Mogelijkheid om te investeren in een onderneming.
  • Een onderneming redden waar u zelf belang bij hebt. Stel: u hebt een bedrijf die veel zaken doet met deze onderneming. Het kan in dit geval goed uit pakken als het bedrijf blijft bestaan. U verdient immers zelf ook aan dit bedrijf.
  • Financiële voorsprong behalen.

Nadelen achtergestelde lening

  • Er wordt een hoger tarief berekend.
  • Investerende bedrijven zijn moeilijk te vinden.
  • Risico voor beide partijen: het ene bedrijf kan zijn inzet verliezen en het andere bedrijf kan alsnog failliet gaat.

Contracten

Het is van belang dat beide partijen een goed contract op stellen. Het is raadzaam om de voorwaarden goed met elkaar door te nemen zodat beide bedrijven weten waar ze aan toe zijn. Een achtergestelde lening gebeurt vaak alleen uit nood. Een bedrijf gaat bijna failliet en andere bedrijven staan te hulp voor een partij.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be