Als grootouders wilt u natuurlijk niets liever dan dat het goed gaat met uw kinderen en kleinkinderen. Een beetje spaargeld kan daarbij helpen. U kunt uw kleinkinderen helpen een klein kapitaal op te bouwen door geld voor ze te sparen. Hoe pakt u dat aan? Alles over geld sparen voor uw kleinkinderen leest u op deze pagina.

Rekening openen op naam van kleinkind

De beste manier om geld te sparen voor uw (klein)kinderen is door gewoon een rekening voor hen te openen. U zet deze op naam van uw kleinzoon of kleindochter. Dit heeft als voordeel dat ze zelf ook controle hebben over hun spaargeld. U moedigt ze daarmee aan om zelf ook geld te sparen als het bedrag groter wordt. Een spaarrekening op naam zetten van uw kleinkinderen heeft u zelf niet meer als opa of oma de controle over het geld. Dat is toch belangrijk om even te weten. Het geld dat op de rekening staat, daar kunt u niet meer bij.Ouders kunnen alleen toezien

Ouders kunnen alleen toezien op de rekening van hun kinderen die door de grootouders op hun naar is gezet. Grootouders hebben dus totaal geen controle over het geld maar de ouders hebben geen macht (absolute macht) over het spaargeld van de kinderen. Volgens de Belgische wet zijn ze wel de wettelijke vertegenwoordiger van de kinderen tot een leeftijd van 18 jaar. Ouders mogen dus niet aan het geld komen. Wel mogen ze natuurlijk hun kinderen adviseren en toezicht houden op het spaargeld.

Geld van de rekening halen

U mag als ouder alleen geld van de rekening halen in belang van uw kind. Is dat niet gebeurt? Dan kunnen kinderen hun ouders zelfs ter verantwoording roepen op het moment dat ze meerderjarig zijn geworden. Als ouder mag u bijvoorbeeld wel geld van de rekening halen om de kosten voor een studie te bekostigen.
Rekening als grootouder op eigen naam zetten

Santander krediet

Spaarrekening met derdenbeding

Het is ook mogelijk om de rekening voor uw kleinkind op eigen naar te laten zetten. U opent dan een spaarrekening met een zogenoemde ‘derdenbeding’. U kunt de rekening met het geld dan overdragen wanneer het kleinkind de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. Het voordeel van een dergelijke rekening is dat u als grootouder de controle heeft over het spaargeld. U mag ook gewoon geld opnemen als u dit nodig heeft.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be