Wanneer u even krap bij kas zit, kan het een grote stap zijn om een persoonlijke lening af te sluiten bij de bank.

Nu is de bank natuurlijk niet de enige plek waar u terecht kunt als u geld nodig heeft; er zijn ook andere opties. Eén van deze opties is dat u geld leent bij een familielid, vriend of kennis. Dit kunt u doen door een onderhandse lening af te sluiten. Ook dit is echter niet zonder risico’s, hoewel de risico’s van andere aard zijn dan de risico’s wanneer u geld van de bank leent. Hieronder leest u meer over het afsluiten van een onderhandse lening.

Wat is een onderhandse lening?

Een onderhandse lening is een lening tussen twee particulieren, waarbij dus geen bank betrokken is. Dit kan bijvoorbeeld een lening tussen twee vrienden zijn, maar ook een lening tussen een vader en zijn zoon. Beide partijen onderhandelen rechtstreeks met elkaar over de voorwaarden van het krediet en leggen de resultaten van hun onderhandeling vast in een overeenkomst. Deze moeten zij dan beide ondertekenen. Dit klinkt ingewikkeld en formeel, maar ook een blaadje van een notitieblok met de afspraken en twee handtekeningen kwalificeert als onderhandse lening.

Voordeel

Het afsluiten van een onderhandse lening heeft een aantal voordelen boven het afsluiten van een lening bij de bank. Zo kunt u samen met uw familielid of vriend overleggen over de voorwaarden in plaats van met de bank. Hiervoor hoeft u dus ook niet naar een bank, dit kan gewoon vanuit huis. Meestal leidt dit voor u tot gunstigere voorwaarden. Bovendien bepaalt u ook de rente samen, wat vaak betekent dat uw maandelijkse kosten lager uitvallen.

Wees open en duidelijk

Het afsluiten van een lening met een bekende heeft echter ook een groot nadeel: het kan uw relatie negatief beïnvloeden. Daarom is het in ieder geval van belang dat u transparant handelt: geef degene die u leent openheid in uw (financiële) situatie. Waarom hebt u de lening nodig? Heeft u andere schulden waar uw wederpartij van op de hoogte moet zijn? Ook duidelijkheid is essentieel. Maak duidelijke afspraken over bijvoorbeeld het bedrag dat u wilt lenen, de looptijd, de rente en de aflossingen. Zorg ervoor dat u dit goed op papier zet, met handtekening van u beide.

Kies een marktconforme rente

Hoewel het aantrekkelijk kan klinken dat u de rente zelf mag bepalen, moet u hier wel mee oppassen. Als de rente te laag is, kunt dat er namelijk toe leiden dat u een fikse naheffing krijgt. Dat komt omdat de Belastingdienst een onderhandse lening tegen een te laag rentepercentage ziet als schenking en over een schenking moet je belasting betalen. Als u kiest voor een marktconforme rente zit u in ieder geval veilig. Dit is een percentage dat vergelijkbaar is met het percentage dat u zou betalen als u een lening bij de bank zou afsluiten. Om de marktrente voor uw lening te bepalen, kunt u het beste een aantal offertes opvragen bij verschillende banken.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be