Het afsluiten van een lening hoeft niet altijd gepaard te gaan met de aanschaf van een duur product zoals een huis of een auto. Ook voor kleinere bedragen is het mogelijk om krediet aan te vragen, bijvoorbeeld met het minikrediet.

Dit is een lening waarbij u binnen enkele minuten geld kunt lenen. Zoals de naam al zegt gaat het hierbij niet om een groot bedrag. Het kan gaan om tientallen of honderden euro’s, met een maximum van duizend. De looptijd van het minikrediet is dan ook niet lang: meestal ongeveer een maand, tot maximaal drie maanden.

Kosten

Zoals ieder krediet brengt ook het minikrediet kosten met zich mee. Om te beginnen de rentekosten. Deze zijn vaak relatief hoog. Nieuwe regels hebben hier echter wel een maximum aan gesteld: de rente mag maximaal 15% zijn. Sommige aanbieders vragen daarentegen helemaal geen rentekosten. Zij brengen dan wel andere kosten in rekening; geld lenen kost immers altijd geld. Hierbij kunt u denken aan kosten voor een garantiestelling of advieskosten. Tegen een andere kostenpost van het minikrediet loopt u aan als u te laat bent het met het terugbetalen van het geleende bedrag. Hiervoor kunt u een hoge boete krijgen.

Aanvragen

Het aanvragen van een minikrediet is niet ingewikkeld en gaat snel. Vaak kunt u het online regelen, waarna het geld ook snel op uw rekening verschijnt. De reden daarvoor is dat geen toetsing plaatsvindt door de Nationale Bank, omdat het te lenen bedrag altijd lager is dan duizend euro. U hoeft vaak alleen een digitaal formulier in te vullen waarbij u het leenbedrag kiest, uw identiteitsbewijs of paspoort uploadt en enkele aanvullende gegevens invult.

Waarom minikrediet?

Er bestaan talloze vormen van krediet, wat de keuze soms ingewikkeld maakt. Wanneer is het minikrediet nu een passende keuze? In ieder geval niet als u meer dan duizend euro nodig hebt. Als u op korte termijn minder dan duizend euro nodig hebt en u dit niet van familie of vrienden kunt of wilt lenen, kan het minikrediet uitkomst bieden. Vooral als u verwacht dit ook weer binnen afzienbare tijd te kunnen aflossen. Door de hoge rente is het immers niet voordelig om daar te lang mee te wachten. Gezien de korte looptijd en de hoge rente is het ook alleen geschikt als u tijdelijk geld nodig hebt om een korte periode te overbruggen. Voor structureel geldtekort kunt u beter een andere oplossing (op lange termijn) zoeken.

Voorwaarden

De voorwaarden die van toepassing zijn verschillen per aanbieder. Zo kan een aanbieder de verplichting tot betaling van bijkomende kosten of de verplichting tot garantiestelling in de voorwaarden bij het krediet opnemen. Ook zijn er, zoals bij veel overeenkomsten, vaak algemene voorwaarden van toepassing. Daar komt bij dat de hoogte van uw salaris van belang is voor de hoogte van het bedrag dat u kunt lenen. Aan de hand daarvan kan de bank namelijk inschatten wat het risico is dat u het krediet niet (op tijd) terugbetaalt. Ten slotte geldt een minimale leeftijd van achttien jaar.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be