Als ouders kunt u besluiten om uw kind of kinderen financieel bij te staan. Zo kunt u met een financiële bijdrage ervoor zorgen dat ze een woning kunnen kopen of kunnen gaan studeren. Meer weten over geld lenen aan kinderen? Lees dan hieronder verder!

Santander krediet

Als ouder geld lenen aan uw kind(eren)

Veel ouders lenen geld uit aan hun kinderen. Dit kan een renteloze lening zijn of een lening met interest. Als u geld uitleent aan één van uw kinderen kunt u dit eventueel in de toekomst ook nog omzetten naar een schenking. Dat doe u met een kwijtschelding. U dient dan wel een officieel kwijtscheldingsdocument op te stellen. Wellicht informeren we u daar in een volgende blogpost nog over.

Zet alles op papier

Geld lenen aan kinderen doet u het beste door eerst goede afspraken te maken. Zet deze ook op papier. Spreek af wat de looptijd/duurtijd van de lening is en hoeveel geld uw kind per maand moet aflossen. Bij een lening met interest spreekt u natuurlijk ook af hoeveel interest uw kind dient te betalen. Vergeet ook niet een eventuele partner van het kind te laten opnemen in het leencontract!

Comfort loan NL Image Banner 728 x 90

Voorkom geruzie

De reden waarom alle afspraken duidelijk vastgelegd moeten worden is o.a. om ruzies te voorkomen. Niet zelden ontstaan na een overlijden van de ouders ruzies tussen zussen en broers van de persoon die een lening heeft ontvangen.

Garant staan hypotheek

U kunt i.p.v. een lening verstrekken aan uw kind ook garant staan voor hem of haar, zodat uw kind een hypotheek kan afsluiten bij de bank voor een woning. Echter, wees er van bewust dat u daarmee wel een risico aangaat! Als u garant staat dan betekent dit dat een bank kan eisen dat u de aflossing voor uw rekening neemt als dit voor uw kind niet meer mogelijk is. Een borgsteller moet zich bewust zijn van de consequenties. Om het risico te beperken is het aan te raden om garant te staan voor een gedeelte van de financiering en niet voor de totale hypotheek. Meestal is dat al voldoende voor een bank om toch een hypotheek te verstrekken.

Notaris

Of u nou een lening verstrekt, een schenking doet of borg staat voor uw kind: Schakel altijd een notaris in. Dit is voornamelijk belangrijk als u meerdere kinderen heeft. Zo zal een notaris nagaan of bij een schenking, een lening of een garantstelling niemand benadeeld wordt.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be