Veel Nederlanders lenen geld om een auto te kunnen financieren. Sterker nog, bijna de helft van de leningen wordt voor dit leendoel afgesloten. Het afsluiten van een autolening moet weloverwogen geschieden. Waar kan je het beste op letten voordat je een lening voor je wagen afsluit? Op deze pagina helpen we je alvast een flink eind op weg, zodat je straks op een verantwoorden manier geld leent.

Een autolening afsluiten doe je niet zomaar

Bijna de helft van de Nederlanders sluit een lening af om een nieuwe of gebruikte auto te kunnen financieren. Het spreekt voor zich dat de meesten daarvan geen auto uit eigen zak kunnen betalen en daarom aankloppen bij geldverstrekkers. Dit hoeft niet perse een onverstandige keuze te zijn, vooral niet wanneer je de tijd neemt om een zo goedkoop mogelijke lening af te sluiten. Vergelijken loont wel degelijk en het scheelt je veel geld.

Auto financiering

Alle leningen vergelijken!

Consumenten die geld willen lenen om daarmee een auto te kunnen kopen, gaan er meestal vanuit dat zij daarmee een speciale autolening afsluiten. Alleen die bestaat niet. Banken en kredietverstrekkers verstrekken gewoon consumptieve kredieten die ook als autolening kunnen worden gebruikt. In sommige gevallen hanteert een kredietverstrekker wel een ander tarief indien het leendoel de aanschaf van een auto is. Zelden wordt de auto zelf als onderpand gebruikt.

Kies de juiste leenvorm

Het kiezen van de juiste leenvorm is erg belangrijk. Consumenten kunnen kiezen uit diverse leenvormen. Kies voor een autofinanciering uit een van de volgende leenvormen:

Het doorlopend krediet

Een doorlopend krediet kan als autofinanciering worden gebruikt. Kenmerkend voor dit krediet is dat de rente doorgaans lager ligt dan bij andere leenvormen maar dat deze in de loop der tijd (gedurende de looptijd) kan stijgen. Je weet daarom nooit van te voren hoeveel de lening je precies gaat kosten. Van een doorlopend krediet mag je doorlopend gebruik maken. Het geld dat je hebt afgelost mag je ook weer opnemen.

De persoonlijke lening

Het geld krijg je in een keer op de rekening en je kan hier eenmalig gebruik van maken. Van te voren staat altijd vast wat voor bedrag je maandelijks moet aflossen. Daardoor is het ook van te voren duidelijk wat de leenrente is. Deze staat vast. Door een persoonlijke lening af te sluiten is het van te voren inzichtelijk hoeveel de lening je precies kost. Deze leenvorm wordt het meest als autolening gebruikt.

Persoonlijke lening Image Banner 728 x 90

Comfort loan NL Image Banner 975 x 90

Aandachtspunten voordat je een lening afsluit

Een autolening afsluiten betekent dat je maandelijks (indien je een persoonlijke lening gebruikt) een bedrag moet aflossen. Dit kan een flinke kostenpost zijn. Besef wel dat je naast deze kosten ook nog eens kosten hebt voor de onderhoud van je wagen. Je sluit goedkoper een autolening af indien je de auto voor een deel met eigen spaargeld financiert. De looptijd van de lening verkort je hiermee aanzienlijk en dus betaal je over een minder lange periode rente. Een belangrijke aandachtspunt is daarnaast dat je een autolening het allerbeste afsluit met een looptijd die niet langer duurt dan de levensduur van je wagen. Besef daarnaast dat een lening altijd afbetaald moet worden. Kom je te overlijden, dan zadel je de familie op met kosten. Je kan dat voorkomen door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Vind je het belangrijk dat je de vrijheid hebt om versneld, extra geld af te kunnen lossen zodra je daar de mogelijkheden voor hebt? Sluit dan een lening af via een kredietverstrekker waarbij dit boetevrij mogelijk is. Soms zijn de voorwaarden van een autofinanciering dus nog belangrijker dan de hoogte van de rente. Een lening moet namelijk bij jou passen.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be