Bron: express.be 08 JUN 2014

Als eerste centrale bank heeft de ECB deze week de belangrijkste rentevoet verlaagd van 0% naar – 0,1%; een maatregel waarmee ze banken wil aanmoedigen om meer leningen te verstrekken aan kmo’s en gezinnen. Banken die hun geld overnacht bij de ECB stallen, krijgen daarvoor geen rente meer en moeten nu zelfs een kleine rente betalen. Velen zien in deze wanhoopsmaatregel de bevestiging van Europa’s haperend economisch herstel. Critici denken dat de maatregel amper gevolgen zal hebben voor de economische groei in de eurozone en de kredietverstrekking aan kleine bedrijven en gezinnen.

Hoewel de Europese banken nog niet hebben aangegeven dat deze kosten zullen worden doorberekend aan de consumenten, ziet Neil Irwin van de New York Times geen andere mogelijkheid:

Banken zullen deze negatieve rente doorberekenen aan consumenten, of dat op zijn minst proberen. Ze zullen waarschijnlijk geen expliciete negatieve rente aanrekenen, maar consumenten geen rente meer uitbetalen en ze daarbovenop een bedrag aanrekenen om de rekening open te houden. ‘

(Wie 10.000 euro op een rekening heeft staan en een fee van 25 euro krijgt aangerekend voor de onderhoudskosten van een rekening, heeft net een negatieve rente van -0,25% opgelegd gekregen.) 

Ook in de VS is negatieve rente op til, denkt econoom Martin Armstrong. Die vergaarde wereldfaam door de beurskrach van 1987 op de dag juist te voorspellen. Ook daar zullen een reeks nieuwe kosten aan rekeninghouders worden doorberekend, die de facto als negatieve rente zullen dienen.

‘Vooral de aandelenmarkten zullen daar van profiteren,’ denkt Armstrong. ‘Banken zullen zich verstoppen achter de Fed, die het op haar beurt doet voor de banken. Achter de schermen wordt nu al gepraat om negatieve rente aan de consument door te berekenen.’