Consumentenkrediet

Het leven anno 2013 is niet altijd even makkelijk. In een maatschappij waarin het materialisme hoogtij viert, is het soms moeilijk keuzes maken. Heel wat mensen met schulden zouden toch hun levenstandaard behouden door een beroep te doen op het consumentenkrediet. Waarom zou je dan ook een dure aankoop uitstellen wanneer je gewoon even een persoonlijke lening kan aangaan?

Een makkelijke oplossing voor velen, de financiële doodsteek voor anderen. Het consumentenkrediet is voor heel wat gezinnen een oplossing op korte termijn waarbij vooral de gevolgen op lange termijn uit het oog worden verloren. Wanneer je het moeilijk hebt om de eindjes aan elkaar te knopen, dan kan je tegenwoordig zelfs in de supermarkt kiezen voor een klantvriendelijke vorm van het consumentenkrediet. De speciale betaalkaart in warencentra die je in staat stelt om je aankopen te spreiden over verschillende maanden, is maar één voorbeeld waarbij het consumentenkrediet wordt aangewend om de consument toch maar aan het kopen te houden. Ondanks het effectieve gevaar op een zware betalingsachterstand, kiezen meer en meer gezinnen blindelings voor een gemakzuchtige vorm van het consumentenkrediet. Berouw wordt er pas getoond wanneer de eerste aanmaningen in de bus vallen.

Het heeft weinig zin om de nadelen van het consumentenkrediet keer op keer aan te halen, vooral wanneer het sociaal aanvaard lijkt om een lening aan te gaan voor dingen die absoluut niet levensnoodzakelijk zijn. In feite is het consumentenkrediet niets anders dan een verdoken vorm van image building; heel wat consumenten gaan een lening aan om toch aan te geven dat ook zij hip en trendy kunnen zijn. Een nieuwe tablet op de markt? Die koop je toch gewoon in een hypermarkt met een eigen vorm van consumentenkrediet. Hunker je naar een nieuwe eetkamer? Dan sluit je toch even een persoonlijke lening af bij je bank. Waarom zou je nadenken over de gezondheid van je eigen financiële positie wanneer je status wordt gevormd door wat je bezit? Wanneer alleen uiterlijk vertoon telt, is het consumentenkrediet het ideale excuus om niet te moeten roeien met je eigen financiële riemen.

Bekijk het consumentenkrediet dan ook met een kritische blik. Geef geen gehoor aan het vreemde verhaal dat het hier gaat om een gratis lening met niets dan voordelen. Natuurlijk zijn er situaties waarin je haast niets anders kan doen dan opteren voor een bepaalde vorm van het consumentenkrediet, maar ook dan komt het erop aan je bewust te zijn van de gevolgen van je keuze. Je gaat akkoord met een lening in verdoken vorm, een financieel contract waar je letterlijk en figuurlijk een prijs voor betaalt. In België lijken heel wat mensen zich daar niet van bewust. Daarom dat er momenteel een wetsvoorstel in de maak is om mensen met schulden geen enkele vorm van consumentenkrediet meer toe te kennen. Niets meer dan symptoombestrijding, in feite. Tegenstanders geven dan ook aan dat de tijd rijp is voor een grote sensibiliseringscampagne. Maak consumenten bewust van de effectieve prijs van een lening, toon hen dat het consumentenkrediet heel wat valkuilen met zich meedraagt.

Haast en spoed is zelden goed; betaal morgen voor wat je vandaag koopt. Twee erg uiteenlopende opvattingen die het huidige consumentengedrag perfect samenvatten. Heb jij al een keuze kunnen maken?

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be