Wanneer u een lening wil gaan afsluiten, is het belangrijk dat u zich goed heeft verdiept in alle voorwaarden van de lening. Er zijn in België vele kredietverstrekkers en niet allemaal zijn ze even betrouwbaar, zo dient u goed te letten op de volgende punten:

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) is een instelling die naast de Nationale Bank van België sinds 1 april 2011 toezicht houdt op de Belgische financiële sector. Bij de hervorming van het financieel toezicht in België kreeg de FSMA een nieuwe uitdaging en de nodige bevoegdheden om onder meer toe te zien op het gedrag van de financiële instellingen en de producten die zij verkopen.

– Te mooi om waar te zijn Zorg ervoor dat u altijd goed op blijft letten bij het afsluiten van een lening. Wanneer een aanbod te mooi is om waar te zijn, dan is dit vaak ook zo. Wanneer het rentetarief bijvoorbeeld uitzonderlijk laag is, zitten er vaak een aantal addertjes onder het gras. Zo betaalt u bijvoorbeeld hoge kosten bij het afsluiten van de lening of is de financiële instelling onbetrouwbaar.

– Leen nooit te veel Ga voor uzelf altijd eerst na wat u wilt lenen, en wat voor gevolgen dit voor uw financiële situatie zal hebben. Reken bijvoorbeeld altijd uit wat u per maand zal moeten aflossen, en ga na of dit ook echt haalbaar is. Er zijn genoeg mensen in grote financiële problemen gekomen omdat zij bijvoorbeeld onverwachts hun baan kwijtraakten of simpelweg te veel hebben geleend.

– Rente Het belangrijkste bij het afsluiten van een lening blijft toch wel de rente, deze heeft u natuurlijk het liefst zo laag mogelijk. Het is dus belangrijk om verschillende kredietverstrekkers goed met elkaar te vergelijken en goed uit te zoeken welke leenvorm het beste bij u past. Wanneer u bijvoorbeeld liever een vaste rente heeft, is het doorlopend krediet niet geschikt voor u. Maar weet u bijvoorbeeld nog niet wanneer en hoeveel u wilt gaan aflossen? Dan is het doorlopend krediet wel weer goed geschikt voor u.

– Oversluiten van een lening Het is vaak mogelijk om een lening over te sluiten, dit wil zeggen dat u uw lening bij een andere kredietverstrekker onder brengt. Vaak heeft het oversluiten van een lening tot gevolg dat u een boete moet betalen aan de kredietverstrekker waar vanaf u de lening wilt verplaatsen. Kijk dit dus altijd goed na alvorens u beslist uw lening over te sluiten.

– Sluit geen lening af om een andere lening af te betalen Het is niet verstandig om een tweede lening af te sluiten, om met deze lening de eerste lening weer af te betalen. Wanneer u uw lening niet meer kunt betalen, zoek dan altijd eerst contact op met uw kredietverstrekker. In overleg met de kredietverstrekker kunt u mogelijk uitstel van betaling krijgen of kunt u een andere financiële regeling treffen. Ga nooit extra lenen op het moment dat u uw huidige lening niet meer kunt betalen, hiermee komt u alleen maar verder in de problemen!

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be