Op deze pagina informeren we u over de winkel kredietkaart. Met een kredietkaart beschikt u in feite over een flexibele kredietvorm. Als u een uitgave doet, dan is het mogelijk om gelijk een lening af te sluiten en wel bij de creditcardmaatschappij bij wie u de kaart heeft afgenomen. Veel Belgen maken gebruik van creditcards.


Geld lenen met creditcard

U gaat vooraf met de creditcardmaatschappij een overeenkomst aan over het kredietlimiet. We spreken in dit geval ook wel over een ‘kredietplafond’. Zodoende is vooraf het krediet dat u kunt opnemen goedgekeurd. Het terugbetalen van een lening na een uitgave kunt u meestal zelf bepalen. Meestal heeft u hier een maand de tijd voor maar het is mogelijk om er langer over te doen. Let wel op: Iedere maand brengt de kredietkaart maatschappij een rente in rekening. Dat betekent dat een opgenomen krediet het beste z.s.m. weer terugbetaald moet worden.

Alle soorten kredietkaarten hebben dezelfde kenmerken

Er zijn enorm veel verschillende creditcards op de markt. Deze worden echter maar door enkele maatschappijen aangeboden waaronder door Mastercard, Visa en American Express. In totaal zijn er zo’n 100 soorten kredietkaarten. Niet alle creditcards worden internationaal geaccepteerd. Gaat u vaak op vakantie naar het buitenland, dan moet u daar dus speciaal op letten. Er zijn kredietkaarten die bijvoorbeeld alleen te gebruiken zijn bij een specifiek warenhuis. We spreken in dit geval over een winkel kredietkaart.

Daarover in de volgende alinea meer info. Wel hebben alle kredietkaarten met elkaar overeen dat de algemene kenmerken hetzelfde zijn: U kunt opnemen tot een bepaald bedrag en over het rood staan op de kaart wordt rente in rekening gebracht.


Wat is een winkel creditcard?

Een winkel creditcard noemen we ook wel een ‘open winkelkrediet’. Deze kaarten worden door warenhuizen of door postorderbedrijven verstrekt en deze zijn uitsluitend te gebruiken in een specifiek warenhuis/postorderbedrijf. Met dergelijke creditcards kan u tot aan een bepaald limiet aankopen doen (online bij die onderneming of in een fysieke vestiging). Dergelijke kaarten hebben eigenlijk precies dezelfde voorwaarden voor wat betreft de terugbetaling als bij andere creditcards zoals internationaal geaccepteerde kredietkaarten.

Ook de renteberekening komt overeen. U mag altijd bedragen die u weer heeft afgelost opnieuw opnemen. Let op: Geld lenen met een winkel kredietkaart is duur. Vooral als u langer doet over de terugbetaling van aangekochte goederen.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be