De bank lijkt de dupe te worden van nieuwe manieren om aan geld te komen.

Het lijkt geen trend maar écht een nieuwe manier van lenen: Geld lenen van elkaar, zonder tussenkomst van een bank of intermediair. Intussen houden banken wereldwijd dit nieuwe fenomeen in de gaten. Op deze pagina leest u hoe u kunt lenen zonder dat er een bank aan te pas komt. Het komt erop neer dat leners en uitleners op diverse platforms met elkaar in contact kunnen komen.Geen bank meer nodig met onderhandse lening

Wat is een onderhandse lening? Dat is geld lenen van bekenden zoals familie of vrienden. Deze manier van geld lenen is het goedkoopst. Meestal staat er niets tegenover. Een simpel ‘dank u wel voor het lenen’ is al meer dan voldoende. Vrienden en familieleden stellen meestal weinig tot geen eisen aan het uitlenen van geld. Toch kan geld lenen van bekenden ook nadelig zijn. Want wat gebeurt er als de lener het geld niet meer kan terugbetalen? De kans is groot dat de relatie bekoeld. Of dat er geruzied wordt. Een goed alternatief is dan peer to peer lenen. Daarover hieronder meer informatie.

Wat is peer to peer geld lenen?

Peer to peer lenen lijkt op onderhands geld lenen. Maar in dit geval leent u geen geld van bekenden maar van onbekenden. Een peer to peer lening zit eigenlijk tussen een onderhandse lening en een lening van de bank in. Leners (kredietnemers) en uitleners (investeerders) worden via een kredietdienst (leenplatform) bijeen gebracht. Vervolgens wordt ook via dat platform een lening verstrekt. Zonder tussenkomst van een bank.

Waarom kiezen voor peer to peer?

Voor u als lener heeft het veel voordelen. Zo bent u niet meer afhankelijk van een bank. Het is daarom mogelijk om zelfs met een negatieve BKR codering geld te lenen. Daarbij kunt u profiteren van een zeer concurrerend rentetarief. Het is dan wel duurder dan onderhands geld lenen maar u voorkomt narigheid, omdat u anoniem geld leent van een onbekende investeerder. Voor de investeerder heeft het ook voordelen om leningen te verstrekken online. Zo ontvangen ze een mooie vergoeding in de vorm van rente. Die rente is vele malen hoger dan de rente die ze ontvangen op spaargelden bij de bank.

Hoe peer to peer lening aanvragen?

De aanvraag van een lening via een kredietdienst voor particulieren is eenvoudig. U kan een gratis advertentie plaatsen en investeerders kunnen u een aanbod doen. Uw advertentie moet eerst worden gecontroleerd. Zo moet u een aantal documenten insturen. Op basis daarvan wordt een inschatting van uw kredietwaardigheid gedaan. Het platform rekent zelf ook een vergoeding. Meestal moet de investeerder ongeveer een procent van de opbrengst afstaan aan de peer to peer kredietdienst.

Vooral buitenlandse aanbieders van peer to peer leningen actief

Hoewel deze manier van geld lenen zonder bank ook in Nederland steeds populairder wordt, zijn er nog weinig Nederlandse aanbieders van peer to peer leningen actief. Wie goed oplet merkt dat het vooral buitenlandse aanbieders zijn. Daar is niets mis mee natuurlijk. Bekende aanbieders van peer to peer kredieten zijn Lendex, Lendico en Crosslend. Een betrouwbare partij die zich vooral op crowdfunding richt is GeldVoorElkaar. Via dat platform kunt u echter ook terecht voor particulier geld lenen.