Een geld lening biedt zodoende uitkomst en kan erg handig zijn om grote uitgaven op korte termijn te realiseren.

Voor grote uitgaven, zoals de aanschaf van een nieuwe auto, een verbouwing van uw huis of de installatie van een moderne keuken, hebt u vaak geld opzij gezet. U zult zien dat dit echter lang niet altijd toereikend is om de grote uitgave volledig te bekostigen. Het is echter zeer belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de zaken waar u bij het aanvragen van een lening op dient te letten.

Comfort loan NL Image Banner 975 x 90

Verschillende leenvormen

Allereerst gaan leningen altijd gepaard met rente. Kredietverstrekkers bieden diverse leenvormen aan. Deze leenvormen hebben een vaste dan wel variabele rente. Een persoonlijke lening heeft altijd een vaste rente, doorlopend krediet heeft altijd een variabele rente. Een variabele rente houdt in dat de rente gedurende de aflossingsfase kan wijzigen, u kunt met een variabele rente dus relatief goedkoop maar evengoed relatief duur uit zijn. Bij een vaste rente is daar geen sprake van, maar vaak is het dan niet mogelijk om een openstaande bedrag versneld af te lossen zonder daarvoor eerst een boete te betalen.

DCC BENL AUGUST 2016-MYLINE-MENSUALITE-NL-840x150

Persoonlijke lening Image Banner 728 x 90

Leeftijd

Bij de aanvraag van een lening wordt altijd naar uw leeftijd gevraagd. Een (grote) lening dient altijd voor een bepaalde leeftijd te worden afgelost. De term hiervoor is de eindleeftijd, bij sommige banken ligt de maximale eindleeftijd op 75 jaar maar bij de meeste banken is de eindleeftijd lager. Oudere mensen zullen dus minder gemakkelijk een grote lening kunnen afsluiten, alhoewel het wel degelijk mogelijk is wanneer de kredietverstrekker instemt met een korte aflossingsperiode. Het is dan wel belangrijk dat er sprake is van een goede kredietwaardigheid of onderpand.

Doel van het lenen

Wanneer u behoefte hebt aan een groot geldbedrag dat eenmalig op uw bankrekening wordt overgemaakt, is een persoonlijke lening de beste optie. De meeste mensen kiezen voor deze leenvorm als ze een eenmalige grote uitgave doen. Het aflossen van de lening kan dan makkelijk worden meegenomen in de maandelijkse uitgaven. Wanneer u ervan uitgaat dat u binnen een bepaalde periode een aantal incidentele uitgaven zult doen waarvoor u tijdelijk geen eigen middelen hebt, is een doorlopend krediet een voordeliger optie. Uiteindelijk zult u zelf de beslissing moeten nemen wat de aard van uw lening is, dus u het beste zelf een zorgvuldige afweging maken.

Verantwoord lenen

Het is bij het afsluiten van een lening vooral erg belangrijk dat u een verstandige keuze maakt. Als u er niet zeker van bent dat u een geleend bedrag op een verantwoorde wijze kunt aflossen, kan het verstandiger zijn om het bedrag uiteindelijk niet te lenen. Wanneer u betalingsproblemen hebt en termijnen niet tijdig terugbetaalt, bestaat de kans dat u een negatieve beoordeling krijgt van het BKR (Bureau Krediet Registratie). Dit houdt in dat u in de toekomst niet zo gemakkelijk een lening kunt afsluiten, mogelijk wordt een lening dan zelfs geweigerd. U doet er dus verstandig aan altijd verantwoord te lenen.