Eén van de absolute nummer één regels onder beleggers is dat je er altijd voor moet kiezen om voldoende spreiding in je portefeuille aan te brengen. Voor mensen die eraan denken om te gaan beleggen in crypto geldt deze regel uiteraard evenzeer. Het voorzien van voldoende spreiding zorgt er niet alleen voor dat je moet investeren in verschillende soorten assets, ook binnen je assetklasse dient er geïnvesteerd te worden in voldoende uiteenlopende projecten. Ga je investeren in crypto? Dan betekent dit dat je niet zomaar al je eieren in één en hetzelfde mandje hoort te leggen. Hoe zit dat dan echter precies met mensen die bijvoorbeeld alleen investeren in Bitcoin? Dit is een uitermate belangrijke vraag waar we je op deze pagina graag een uitgebreid antwoord op willen geven.

Onderscheid tussen twee verschillende soorten tokens

Gespreid in crypto beleggen doe je volgens het merendeel van de investeerders door te diversifiëren tussen de verschillende soorten cryptomunten die er deel uitmaken van de markt. Daar valt natuurlijk zeker iets voor te zeggen. We maken eigenlijk wat dit betreft een onderscheid tussen:

  1. Bitcoin als eerste en grootste cryptomunt ter wereld;
  2. De verschillende altcoins die er op de markt zijn gelanceerd;

Bovenstaande gezegd hebbende spreekt het voor zich dat het eigenlijk geen steek houdt om alle altcoins onder exact dezelfde noemer te plaatsen, in tegendeel. Mochten we dit wel doen zou dit betekenen dat we Ethereum in één rechte lijn noemen met andere, zeer kleine projecten zoals bijvoorbeeld MonaCoin, Refereum en Aurora. Had je voor deze tekst nog nooit eerder van deze projecten gehoord? Dan is ons punt bij deze bewezen.

Gespreid in crypto beleggen betekent in de praktijk in ieder geval daadwerkelijk dat je, je investeringen moet spreiden over verschillende cryptomunten. Tracht je voorafgaand aan je investering echter wel eerst grondig te verdiepen in de fundamenten van het project in kwestie. Hou er bovendien eveneens rekening mee dat elke investering in de cryptomarkt een continue opvolging vereist. Wat dit betreft kan een investering in cryptomunten dan ook eigenlijk niet worden vergeleken met een investering in aandelen.

Kan investeren in een NFT zorgen voor meer spreiding?

Zelfs wanneer je, je investering gaat spreiden over Bitcoin en enkele altcoins die er op de markt zijn terug te vinden spreekt het voor zich dat je spreiding nog altijd als vrij beperkt kan worden omschreven. Met de introductie van de non-fungible tokens op de markt kregen crypto enthousiastelingen er plots een nieuwe asset bij om in te kunnen investeren. Dat is uiteraard een feit en het aanhouden van een NFT binnen je portefeuille kan zeker zorgen voor extra spreiding, alleen moet je er wel rekening mee houden dat dit een asset is met een torenhoog risico.

Het grondig spreiden van je investeringen is één van de absolute kerntaken waar elke investeerder rekening mee moet houden. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je daarbij altijd een grondige inschatting dient te maken van hoeveel (extra) risico die spreiding met zich meebrengt. Bepaal op voorhand op basis van jouw risicoprofiel hoeveel je van je totale portefeuille wenst te investeren in crypto. Vervolgens kan je van daaruit gaan bepalen op welke manier je jouw inleg in de cryptomarkt verder gaat spreiden over de verschillende tokens en mogelijkheden die er bestaan.

Gespreid beleggen over verschillende assetklassen

Wil je echt gespreid gaan beleggen? Dan zal je duidelijk niet anders kunnen dan verder te kijken dan de cryptomarkt. Voor heel wat mensen geldt dat ze stellen dat ze extra diversiteit in hun portefeuille hebben ingebouwd doordat ze er bijvoorbeeld voor hebben gekozen om te gaan investeren in tokenized aandelen. Zoals de naam reeds aangeeft gaat het hierbij dan om tokens waarvan de waarde is gekoppeld aan deze van extra aandelen. Het gaat hierbij dan om aandelen van bedrijven als Apple, Tesla en Microsoft. Bij het aankopen van één van deze tokens is het echter van cruciaal belang om er rekening mee te houden dat je niet echt eigenaar wordt van het achterliggende aandeel.

In principe kan je in bovenstaande situatie dus eveneens niet echt rekenen op een bepaalde extra spreiding in je portefeuille. Je gaat dan wel indirect speculeren op de koers van een aandeel, je wordt geen eigenaar van een asset die buiten de cryptomarkt valt. Implodeert deze markt op een bepaald ogenblik? Dan zal je dat dus met absolute zekerheid ook gaan voelen in je tokenized aandelen. Wil je er dus met andere woorden echt zeker van zijn dat je kan rekenen op een bepaalde extra spreiding binnen je portefeuille? Dan is het zeker een aanrader om ook even te kijken naar assetklassen die geen deel uitmaken van de cryptomarkt. Alleen op die manier is er immers sprake van echte spreiding. Dit voor alle duidelijkheid ongeacht hoeveel geloof je ook mag hebben in de cryptomarkt.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be