Het gaat goed met de kredietverlening in België en in de rest van de Europese Unie. De bancaire verlening van kredieten blijft zich doorontwikkelen. Dat is te merken aan o.a. de drukte aan bankloketten. En het wijst erop dat de groei de komende tijd nog wel even doorzet.
Bedrijven nemen 7 miljard euro extra krediet op
De cijfers spreken boekdelen. Want in september dit jaar namen bedrijven 7 mrd extra krediet op. Dat blijkt uit de cijfers over geldgroei & kredietverlening die de ECB (Europese Centrale Bank) publiceerde. Europese huishoudens haalden gemiddeld 9 miljard euro op.
Gezinnen lenen extra door lage leentarieven
Europese gezinnen lenen extra om van de lagere rentetarieven te profiteren. Het zijn de ondernemers en bedrijven die juist bij de banken aankloppen in de hoop geld te kunnen lospeuteren voor nieuwe investeringen.
Lenen is in. Aflossen is uit…
Op jaarbasis bekeken hebben Europese banken in september maar liefst 2.7 procent extra leningen aan huishoudens uitgeleend. Overigens was dat in augustus ook het geval. En ondernemers haalden maar liefst 2.5 procent extra geldbedragen op bij de bank in vergelijking met vorig jaar in dezelfde periode. Aflossen is niet meer in. Geld lenen lijkt de norm te zijn.
ECB-president Mario Draghi heeft nieuw leven geblazen in kredietverlening
Onze ECB-president, Mario Draghi, heeft bijgedragen aan een gezondere kredietverlening in België en veel andere Europese lidstaten. Dat zegt Teunis Brosens, een econoom die werkzaam is voor de ING. Vooral het opkoopprogramma van staatsobligaties en bedrijfsleningen en de invoering van negatieve rentes, heeft hij de verstoorde kredietverlening weer gezonder gemaakt.
Kredietverlening in België en Frankrijk trekt aan
In landen zoals Nederland, Portugal, Ierland en Spanje trekt de kredietverlening minder snel aan dan in bijvoorbeeld Frankrijk en België. Er zijn dus wel degelijk nog verschillen binnen de EU. Toch worden die verschillen langzamerhand kleiner. Het gaat duidelijk de goede kant op met de kredietverlening in de Europese Unie. En vooral in België plukken bedrijven en gezinnen daar de vruchten van!