Koopt u ook wel eens spullen op afbetaling of wordt u bijna daartoe verleid? In producten kopen op afbetaling schuilt een gevaar. Want niet iedereen kan even goed omgaan met deze vorm van geld lenen. Want dat laatste is het. Maar wel een zeer dure vorm van lenen. Want men rekent hiervoor de maximaal toegestane rentetarieven van wel 14%.

Waarom maakt men gebruik van kopen op afbetaling?

Maar waarom koopt men spullen zoals een nieuwe wasmachine, koelkast of meubels op afbetaling terwijl het misschien veel voordeliger is om een gewone lening af te sluiten? De consumenten die gebruik maken van kopen op afbetaling, die kunnen vaak geen reguliere lening afsluiten. Wel kunnen ze bij warenhuizen zoals de Mediamarkt, Wehkamp en tegenwoordig ook de Ikea producten kopen op afbetaling. Als een koelkast, wasmachine of een ander apparaat het plotseling begeeft, dan is het heel aantrekkelijk om direct een nieuwe te kopen en deze af te betalen in termijnen. Dit lijkt in eerste instantie heel aantrekkelijk, maar uiteindelijk bent u tot wel 2 keer zoveel geld kwijt.De definitie van koop op afbetaling

Bij veel warenhuizen (en zelfs bij autodealers) kunt u spullen kopen en deze in termijnen afbetalen. U bent meteen de eigenaar van het object en mag het dus ook direct gebruiken. Koop op afbetaling is een vorm van goederenkrediet. Het staat bekend als één van de duurste vormen van geld lenen. Een veel beter alternatief is kiezen voor een voordelige persoonlijke lening.

De gevaren

Het grootste gevaar van kopen op afbetaling is dat u zich daarmee (verder) in de schulden kan werken. Als u geen nieuwe koelkast of wasmachine (of welk ander product dan ook) kunt aanschaffen omdat u daar het geld niet voor heeft, dan zult u al helemaal geen gebruik moeten maken van deze kredietvorm. U kunt het product dan wel in termijnen afbetalen en geeft dus niet in één keer veel geld uit, maar betaalt voor de lening wel de hoofdprijs. U kunt het beste uw nieuwe aankoop nog even uitstellen en in die tussentijd geld proberen te sparen.