Geeft u wel eens meer geld uit dan u op uw rekening heeft staan? Dan heeft u waarschijnlijk wel eens rood gestaan.

In Nederland staat één op de acht mensen rood, dus u bent hierin zeker niet de enige. Het is ook helemaal geen probleem om een keer rood te staan. Het kan juist een handige tijdelijke oplossing zijn als u even geld te kort komt. Toch kunt u het beter voorkomen. Rood staan is namelijk behoorlijk duur en als u niet oplet kunt u hierdoor zelfs in de schulden terechtkomen.

Wat is rood staan?

Rood staan houdt in dat er een krediet is verbonden aan uw betaalrekening. U kunt vaak tot een bepaald bedrag, bijvoorbeeld duizend euro, rood staan. Dat betekent dat u duizend euro meer kunt uitgeven dan het bedrag dat op uw rekening staat. U kunt dus tot duizend euro in de min staan. Iedere keer dat u dit krediet gebruikt, betaalt u hier rente over. Hoewel het precieze rentepercentage varieert per kredietverschaffer, ligt het over het algemeen altijd hoog. Hierbij kunt u denken aan een percentage tussen de 9 en 13%. Niet alleen de rente, maar ook het maximumbedrag dat u rood kunt staan verschilt per aanbieder.

Geoorloofd rood staan

Niet op iedere betaalrekening is het zomaar geoorloofd om rood te staan. Vaak moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen om rood te mogen staan. Deze voorwaarden kunnen verschillend zijn per aanbieder, maar bij de meeste kredietverschaffers hangt het in ieder geval af van de hoogte van uw inkomen of het bedrag dat anderszins periodiek op uw rekening binnenkomt. Ook stellen kredietverschaffers vaak eisen aan hoe u moet aflossen en hoe vaak er een positief saldo op uw rekening moet staan. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de bank als voorwaarde hanteert dat u de eerste drie maanden een positief saldo op uw rekening heeft staan. Een andere voorwaarde kan zijn dat u het bedrag dat u rood staat binnen een bepaalde termijn (bijvoorbeeld een maand) moet terugbetalen.

Ongeoorloofd rood staan

Wat nu als u per ongeluk voor een hoger bedrag rood komt te staan dan het maximum dat u met de bank heeft afgesproken? U staat dan ongeoorloofd rood. Dit wordt veroorzaakt door kosten die worden afgeschreven, ondanks dat er te weinig saldo op uw rekening staat. Kredietverschaffers bepalen vaak zelf bij welke kosten dit gebeurt en vaak zijn dat kosten voor hun eigen producten (bijvoorbeeld de betaalrekening of een verzekering). Het gevolg van ongeoorloofd rood staan verschilt per kredietverschaffer, maar de meeste zullen hiervoor een hoger rentepercentage in rekening brengen dan het percentage over het bedrag dat u geoorloofd rood staat.

Alternatieven

Door de hoge rente is rood staan een dure vorm van krediet. Als u ook een spaarrekening heeft, kunt u deze beter aanspreken om eerst te zorgen voor een positief saldo op uw betaalrekening. Rood staan kost namelijk meer dan sparen oplevert, omdat de rente op uw spaarrekening vaak niet hoog is (tussen de 0 en 1 procent). Als u vaak langdurig rood staat en u heeft geen spaarrekening, kunt u beter naar een andere vorm van krediet zoeken. Hierbij kunt u denken aan de persoonlijke lening of het doorlopend krediet. Beide opties zijn al snel voordeliger dan rood staan.