Vandaag informeren we u over de ballonlening en wat de voordelen zijn van een dergelijke lening. Gek genoeg is deze leenvorm in België nog niet zo bekend. Een reden des te meer voor ons om daar verandering in te brengen. Hieronder geven we u een definitie van deze lening. Vervolgens leggen we u uit hoe de ballonlening werkt en wat de verschillen zijn met leasing.

Wat is de definitie van de ballonlening?

We schreven al dat de ballonlening geen bekende financiering is. En dat heeft natuurlijk een reden, want het is geen doorsnee product. Sterker nog: Er zijn weinig Belgische banken die deze financiering aanbieden. Als we zoeken naar de historie van de ballonlening, dan moeten we het zoeken bij de autobranche. Om de autoverkoop in de lift te krijgen, werden er z.g. ballonleningen aangeboden aan de klanten. Daarmee konden ze een auto naar keuze direct bij de autodealer financieren. De banken waren natuurlijk niet gek. Ze bemerkten dat de lening populairder werd en besloten dit product dan ook zelf aan te bieden.Definitie

De definitie van de ballonlening? U kunt dit krediet het allerbeste vergelijken met de lening op afbetaling. Met een lening op afbetaling koopt u een product (bijvoorbeeld een auto) en dit lost u elke maand af met rente. Nog steeds wordt de ballonlening vrijwel alleen gebruikt voor de financiering van een voertuig.

Het verschil met de lening op afbetaling

Er is een belangrijk verschil tussen de ballonlening en de lening op afbetaling en dat heeft wel te maken met de terugbetaling. Bij de lening op afbetaling (ook wel de persoonlijke lening genoemd) betaalt u in gelijke maandtermijnen terug. De maandtermijnen blijven tijdens de gehele looptijd even hoog. Bij het ballonkrediet echter betaalt u maandelijks veel kleinere aflossingen. Op het einde van de looptijd moet u één grote som betalen. Dit noemen ze een ballon en dan weet u ook direct waarom dit bijzondere krediet deze naam heeft gekregen.

Geen vorm van leasing

Met autoleasing betaalt u ook maandelijks (meestal) een vast bedrag aan aflossing. En u kan ervoor kiezen om op het einde van de looptijd ook een extra hoge som te betalen, waardoor de maandtermijnen lager uitvallen. Toch is het ballonkrediet geen vorm van auto leasen. U bent bij privé leasing namelijk pas eigenaar van de auto op het einde van de looptijd. Met het ballonkrediet bent u echter al direct volledig eigenaar.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be