Na de kredietcrisis waren het gouden tijden voor investeerders in vastgoed. De woningprijzen in ons land stegen spectaculair. Wie van te voren had gezegd dat de prijzen voor woningen vanaf 2000 tot heden meer zouden verdubbelen, die zou voor gek zijn verklaard. Toch is dat nu het geval. Woningen zijn in 20 jaar dubbel zoveel waard geworden. Maar hoe zit dat met de toekomst?

Stijging prijzen vastgoed

Echte dalingen in de vastgoedsector van de prijzen zijn er nooit geweest, aldus de Nationale Bank. De prijzen voor woningen zijn vrijwel altijd gestegen. Niet altijd even stabiel en soms werden grote stijgingen afgewisseld met kleine stijgingen of stabiliseerden de woningprijzen, maar zelden vielen de huizenprijzen sterk terug. Dat is in België maar een aantal keren voorgekomen. Eenmaal in de jaren 80 en de meest recente daling vond plaats tijdens de kredietcrisis (2008).2011 – 2019: 20% waardestijging

Vanaf 2011 tot 2019 zijn de prijzen voor woningen met maar liefst 20% gestegen. En die van appartementen met 10%. Toch zijn de vooruitzichten voor de aankomende jaren iets gematigder. De aankomende jaren mogen we volgens de Nationale Bank een minder grote stijging verwachten. Dat heeft een aantal redenen:

Rentevoeten kunnen niet meer dalen

De rentevoeten op hypotheken zijn historisch laag. Veel kopers profiteerde de voorbije jaren van de zeer gunstige rentes en daardoor konden ze meer geld lenen terwijl de hoogte van de aflossing gelijk bleef. De rentes kunnen nu nauwelijks meer verder dalen.

Woonbonus

Tevens is in Vlaanderen de woonbonus afgeschaft. Sinds januari 2020 is daarmee in feite de kostprijs van een hypotheeklening verhoogd. Dit maakt het voor potentiële kopers minder interessant om te lenen.

Belasting

De federale overheden kampen bovendien met aanzienlijke tekorten. Waarschijnlijk worden daarom de fiscale lasten op woningen verhoogd.

Gematigde vooruitzichten

Economen verwachten echter geen ernstige terugval. De verwachting is dat de prijzen zullen blijven stijgen, hetzij in een minder rap tempo. De prijsstijgingen zullen kleiner worden.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be