Hoe kies je nou voor de juiste lening om een renovatie te bekostigen? Wij kennen in België zoveel soorten leningen… Voor het financieren van een renovatie zijn er meerdere mogelijkheden. Belangrijk daarbij is het om te kijken naar het soort renovatie die u wilt uitvoeren. Kijk dus naar de aard van het werk. Vervolgens gaat u na hoeveel geld u nodig heeft en bepaald u de looptijd van de lening. Pas dan komt u uit bij de juiste kredietsoort. We beginnen dit artikel met het renovatiekrediet. In België is dat een logische lening voor renovatiewerkzaamheden.



Renovatiekrediet als lening voor renovaties

De renovatiekrediet is een kredietformule die zichzelf bewezen heeft. De naam van dit krediet spreekt natuurlijk boekdelen. Deze lening is dan ook alleen bedoeld voor renovatiewerken of aanpassingswerkzaamheden aan woningen/vastgoed. U kan deze lening afsluiten met een max. looptijd van 120 maanden. Welke looptijd u kiest hangt o.a. af van het geleende bedrag.

Sneller toegekend dan andere leningen

Het renovatiekrediet wordt doorgaans veel sneller toegekend dan bijvoorbeeld een hypotheeklening. De dossierkosten zijn bij deze kredietformule relatief laag. En u hoeft geen waarborg te verstrekken. De bank heeft als bewijs bestelbonnen of een factuur nodig waarop de kosten van de werkzaamheden staan. Wel is het nadeel van dit krediet dat de rente doorgaans hoger ligt dan bij bijvoorbeeld de hypotheeklening. Het is echter een goedkoper krediet dan bv. de lening op afbetaling, ook wel persoonlijke lening genoemd.

De hypotheeklening

De hypotheeklening sluit je af voor grotere leenbedragen. Bij een kleine verbouwing of renovatie kan u beter van bovengenoemde leenvorm gebruik maken. Voor de uitbreiding van uw huis of een zeer grondige renovatie is de hypotheeklening de beste keuze. U kan dan kiezen voor een lange looptijd en zo de kosten per maand beperken. Bijkomende kosten zijn notariskosten, verzekeringskosten en de kosten voor de hypotheekakte. Het is soms mogelijk om binnen een bestaande hypotheeklening een z.g. “heropname” te doen.

U kunt dan opnieuw geld opnemen van het deel dat u al heeft afgelost. Zo hoeft u geen nieuwe lening af te sluiten. Daarom hoeft u dus ook geen extra kosten te betalen. Een klein nadeel kan zijn dat u alleen een heropname kan regelen bij uw huidige bank. 2017/2018 is wel het ideale moment om een lening voor een renovatie of verbouwing af te sluiten, gezien de historisch lage rentes.