In België  zijn er heel veel mensen die schulden hebben of meerdere leningen hebben afgesloten. Het is dan ook voor veel mensen lastig om met geld om te gaan. Maar wat moet je doen als je niet goed met geld om kunt gaan, maar wel geld wilt sparen of geld wilt besparen? Er zijn verschillende methodes voor en de ene methode werkt beter dan de andere methode. Allereerst kun je natuurlijk alles noteren wat er qua inkomsten iedere maand binnenkomt en ook wat er qua uitgaven iedere maand weer uitgaat. Dit kun je onderverdelen in verschillende categorieën en dan is het vervolgens een idee om echt kritisch hiernaar te gaan kijken.

Merk je iets op? Heb je het idee dat je minder kunt uitgeven dan je nu iedere maand doet? Dan kun je daaraan iets gaan doen en vervolgens een maand wat betreft je uitgaven hierop proberen te gaan letten. De volgende maand kun je gaan kijken of het nu al beter gaat wat betreft je uitgaven en inkomsten en misschien kun je op deze manier dan beter met je geld omgaan en geld sparen en besparen. Maar wat als je hier niet zo goed in bent? Zijn er dan geen andere methoden die het gemakkelijker maken om geld te sparen en besparen? Die zijn er zeker. In dit artikel vertellen we je graag alles over een methode die volgens ons werkt.

Om welke methode gaat het dan? Het gaat om de Japanse methode Kakebo: met Japanse discipline geld sparen en besparen. Wat die Japanse discipline precies inhoudt en hoe Kakebo in zijn werk gaat, vertellen we je uiteraard heel graag in de volgende alinea’s over Kakebo.

Wat is Kakebo?

Maar wat is Kakebo nu precies? Laten we eerst beginnen met vertellen wat Kakebo is. Het is echt een Japanse methode die door veel Japanners wordt gebruikt en die voor veel Japanners dus ook erg bekend is. Eigenlijk kunnen we van Kakebo spreken als een doe-boek, of een schema, of een kalender, waaruit je overzicht kunt opmaken en zo gedisciplineerd kunt gaan sparen. Maar nu weet je als het goed is nog niet veel. Laten we duidelijker zijn: het is een gids waarin je al je uitgaven en inkomsten noteert om een overzicht van je financiën te krijgen. Maar het zit veel beter in elkaar dan het voorbeeld dat wij aan het begin van dit artikel gaven.

Het mooie van Kakebo is dat het een heel gestructureerde methode is en dat Kakebo je stap voor stap door het proces heen leidt, waardoor er eigenlijk helemaal niets mis kan gaan. Als je met Kakebo wilt gaan sparen, dan moet je allereerst een boekje gaan aanschaffen, dit is het officiële boekje van Kakebo en hierin zitten veel schema’s die je moet gaan invullen. Je zult al snel merken dat sparen met Kakebo en met zo’n boekje en met de genoemde schema’s je veel rust gaat geven en dat je op deze manier een echt goede spaarder gaat worden. Maar waarom moet je eigenlijk nog meer Kakebo gebruiken? We vertellen het je heel graag.

Waarom Kakebo gebruiken?
Er zijn veel manieren om geld te sparen of te besparen, maar al deze methodes hebben één ding gemeen: ze zijn heel erg gericht op het financiële gedeelte, en dat is uiteraard ook logisch, omdat het gaat over het sparen of besparen van geld, maar de Kakebo-methode is veel meer gericht op een positieve mindset, ook meer positiviteit en rust in je hoofd, waardoor je automatisch veel beter wordt in het sparen en besparen van je eigen geld. En het voordeel van Kakebo is ook dat het een oude methode is. De methode is namelijk bedacht aan het begin van de twintigste eeuw. Kakebo-sparen is dus meer dan honderd jaar geleden bedacht.

De Japanse journaliste Hani Motoko bedacht deze methode en Kakebo (of ook wel gespeld als Kakeibo) betekent in het Japans iets soortgelijks als huishoudboekje. Maar zoals hierboven al beschreven is de Kakebo-methode veel meer dan een standaard huishoudboekje waarin je zowel je uitgaven als je inkomsten noteert. De Japanse journaliste Hani Motoko sprak meer over een filosofie, een filosofie die je volledig doorvoert in je leven, en misschien is Kakebo daarom ook zo populair geworden, omdat je er veel meer aan hebt dan enkel het sparen of besparen van geld. Hoe het precies werkt, dat vertellen we je in de onderstaande alinea’s.

Hoe werkt Kakebo sparen?

We beantwoorden nu graag de vraag hoe Kakebo precies werkt, want we begrijpen dat je ondertussen razend nieuwsgierig bent geworden naar hoe het in de praktijk gaat. Zoals hierboven al vernoemd, moet je dus een boekje kopen, dit is dus een Kakebo. Deze zijn online zeer gemakkelijk verkrijgbaar. Er zijn ook voorgedrukte Kakebo-boekjes verkrijgbaar. En als je net begint met Kakebo, dan is het zeker een aanrader om zo’n voorgedrukt boekje te gaan kopen. Door de voorgedrukte informatie heb je meer voorbeelden van hoe het moet en op deze manier ga je gemakkelijker en sneller begrijpen hoe Kakebo-sparen precies werkt.

Nu heb je het Kakebo-boekje in huis en kun je beginnen aan de methode. We beginnen met het invullen van de inkomsten die je de komende maand verwacht. Dit moet je ook in het boekje noteren. Vervolgens is er een volgende pagina en op deze pagina kun je alle uitgaven bijhouden. Het is belangrijk om dit heel nauwkeurig te doen, zodat je aan het einde van de maand altijd een goed overzicht hebt van letterlijk iedere euro die je hebt uitgegeven. De Kakebo-methode zorgt gelukkig zelf voor een goed overzicht, aangezien je jouw uitgaven in vier verschillende categorieën kunt gaan invullen. Om welke categorieën gaat het precies?

De allereerste categorie is algemeen. Hierin kun je uitgaven als voeding, huur of hypotheek, vervoerskosten en medicijnen invullen. Daarnaast is er de categorie plezier waarin je dus alle leuke dingen die je doet, kunt noteren, zoals uitgaan, sporten en winkelen. Dan is er een categorie cultuur, waarin je de uitgaven noteert op cultuurgebied, zoals musea en theater, kosten voor je studie horen hier ook bij. En dan is er nog een categorie incidentele uitgaven, deze categorie kun je ook als overig zien. Denk aan een reparatie van bijvoorbeeld je wasmachine, maar ook geld voor cadeautjes en andere eventuele nooduitgaven.

Aan het einde van de maand krijg je nu een helder overzicht van alle inkomsten die je krijgt en van de uitgaven die je doet. Het is belangrijk om hier kritisch naar te kijken. Komt het overeen met het beeld dat je van je eigen inkomsten en uitgaven had? Kun je de volgende maand op sommige uitgaven bezuinigen en in welke categorie geef jij het meeste geld uit? Misschien had je veel nooduitgaven of kun je juist in de categorie cultuur de volgende keer wat minder geld uitgeven, omdat je de afgelopen maand wel heel veel naar het theater en naar concerten bent gegaan. Je krijgt overzicht. Dat is de allereerste stap en dus heel goed nieuws.

Nu denk je natuurlijk dat je er bent, maar je bent er nog lang niet. Eerst doe je dit een aantal maanden en dit doe je eigenlijk tot en met het einde van het jaar. Het is dan ook handig om met Kakebo aan het begin van het jaar te starten, zodat je het een jaar kunt doen en iedere maand progressie kunt boeken en steeds meer jezelf en je eigen patroon wat betreft uitgaven en inkomsten te leren kennen. Aan het einde van het jaar staan je twee verrassingen te wachten: allereerst kan Kakebo alle gegevens die jij hebt ingevuld in een speciaal diagram verwerken, waardoor je goed kunt zien aan welke categorie je het meeste en minste uitgeeft.

Dit kan ook al confronterend zijn en dit kan je inzichten geven voor het volgende jaar. Het is in ieder geval heel belangrijk om echt iedere maand alles goed in te vullen, zowel qua inkomsten en uitgaven en dit ook gedetailleerd en zorgvuldig te doen. Het kost wat tijd en energie, maar je gaat er veel voor terugkrijgen. Aan het einde van het jaar krijg je naast het diagram van Kakebo, die je een hoop inzichten gaat geven, ook een confronterende vragenlijst met verschillende vragen die je ook meer inzicht moeten gaan geven in je uitgaven – en inkomstenpatroon. Dit zijn de belangrijkste dingen die je moet weten over Kakebo.

Voordelen van Kakebo-sparen?
Tot slot willen we graag deze vraag nog beantwoorden. Wat zijn de voordelen van Kakebo-sparen? De voordelen zitten vooral in de structuur en het nauwkeurig te werk gaan met de schema’s van Kakebo. Het resultaat is dat je door gestructureerd te werk gaat veel meer een filosofie, een mindset en een levensstijl ontwikkelt, met betrekking tot je inkomsten – en uitgavenpatroon. Dat is voor ons het grote voordeel, waardoor het veel meer is dan puur het invullen van een huishoudboekje. Hopelijk heb je veel aan de informatie gehad over Kakebo en ben je er klaar voor om vandaag nog zelf te starten met sparen met de Kakebo-methode.

Heb je nog vragen? Via het contactformulier op deze website kun je altijd contact met ons opnemen. Ben je op zoek naar andere artikelen over het besparen of sparen van geld? Of andere financieel gerelateerde artikelen? Bekijk dan vooral de andere artikelen die we hebben geschreven op deze website. Zo proberen we je een volledig beeld te geven en je op weg te helpen in de ingewikkelde wereld van financiën. Als je al deze artikelen leest, dan kan het haast niet anders dan dat je binnen de kortste keren een expert wordt op het gebied van je eigen financiën en je de toekomst tegemoet gaat met een gezonde spaarrekening. Succes!

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be