Mag en kan je een andermans lening overnemen? Bijvoorbeeld om iemand van een te dure lening af te helpen. Je komt zelf hierdoor niet in de problemen maar degene die je helpt heeft problemen om rond te komen. Je kan inderdaad een lening van iemand anders overnemen maar daar bestaan meerdere manieren voor. Die manieren hebben we hieronder geplaatst.

  • Je kan de gehele schuld bij de bank of schuldeiser in een keer aflossen
  • Je mag de maandelijkse termijnen op jouw eigen naam overzetten
  • Het is ook mogelijk dat je de ander geld geeft, daarmee kan degene de lening aflossen
  • Je kan de lening oversluiten naar je eigen bank en de twee leningen samenvoegen tot 1 lening

Comfort loan NL Image Banner 975 x 90

Let op: Neem je een andermans lening over? Ook dan blijft het belangrijk om te lenen tegen de laagste rente. Zoek uit bij wie je goedkoop geld kan lenen en dat tegen gunstige voorwaarden. Daarnaast moet je rekening houden met de belastingdienst. Zij zien het namelijk als een schenking indien je een lening overneemt van een ander. Houd er rekening mee dat die goede vriend of familielid schenkbelasting moeten betalen. Dit is het geval indien je gedurende één jaar meer geld aflost dan de vastgestelde vrijstelling daarvoor. Het is daarom verstandig om altijd te controleren welk tarief gehanteerd wordt.

Lening overnemen door de schulden af te lossen

Je kan natuurlijk ook gewoon de schulden aflossen door de lening over te nemen. Als je hiervoor kiest is het van belang dat je de zaken goed controleert bij zowel de bank of de schuldeiser. Hoe doe je dat? Je vraagt allereerst eenvoudigweg om de totale schuld die openstaat. Misschien moet daarover ook nog rente worden betaald. Op die wijze ben je er 100% zeker van dat je alle schulden aflost. Het maakt de schuldeiser(s) nooit uit wie de schulden aflost, als ze maar worden afgelost.

Persoonlijke lening Image Banner 728 x 90

In termijnen betalen

Een andere mogelijkheid om de ander van schulden af te helpen is de termijnen op je eigen naam zetten. Dit is ideaal indien je zelf niet zodanig veel te besteden hebt dat je in één keer de totale schuld kan aflossen. Je neemt de lening als het ware over en betaalt zelf de aflossingen. De lening zet je op jouw naam. Uiteraard moet je dit met de schuldeiser overleggen. Meestal doen ze er niet moeilijk over. Belangrijk is dat jijzelf niet aansprakelijk bent voor de geldlening maar dat die vriend of familielid dit blijft. Besluit je bijvoorbeeld om de aflossingen op den duur niet meer te betalen, omdat je het niet meer kan opbrengen, dan worden de schulden weer op naam gezet van de vroegere schuldenaar.

 

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be