Kopen op afbetaling brengt extra kosten met zich mee.

Stel dat uw wasmachine het onverwacht begeeft, terwijl de mand met vuile was al een paar dagen uitpuilt. Wat als u op dat moment niet genoeg geld heeft om een nieuw wasmachine te kopen? Voorlopig vuile kleren dragen? Gelukkig is dat niet nodig. Bij veel webshops is het namelijk mogelijk om producten te kopen op afbetaling. Hierdoor kunt u op korte termijn aan een nieuwe wasmachine komen, terwijl u het geld hiervoor nog niet direct hoeft te hebben. Van deze betalingswijze wordt veel gebruik gemaakt door consumenten, maar is dit wel zo voordelig?

Wat is kopen op afbetaling?

Kopen op afbetaling betekent dat u een product aanschaft, zonder in één keer de volledige prijs te betalen. U betaalt in minimaal twee termijnen, maar dat kunnen er ook veel meer zijn. Kopen op afbetaling komt feitelijk neer op een (verkapte) vorm van krediet. U leent als het ware eerst het bedrag van de koopprijs om het product te kunnen kopen, waarna u dit krediet in termijnen aflost. Hoewel u dus niet direct de gehele prijs betaalt, bent u wel direct eigenaar van het product dat u koopt op afbetaling. Net als aan ieder krediet zijn aan de koop op afbetaling ook kosten verbonden en deze zijn vaak inbegrepen bij de termijnbedragen.

Risico op schulden ligt op de loer

Veel grote online webshops geven consumenten de mogelijkheid om gespreid te betalen (dus te kopen op afbetaling). Voor veel consumenten is dit een aantrekkelijke optie, omdat zij het product dat ze willen direct thuis geleverd kunnen krijgen. Zij staan echter niet altijd stil bij de financiële gevolgen die deze betalingswijze heeft. De afbetaling kan namelijk jaren duren, waardoor u er lang aan vast zit en uiteindelijk zelfs meer betaalt. Bovendien kan de rente oplopen tot wel 14%. Voor webshops is dit dan ook een lucratieve verkoopwijze.

Voorbeeld

Wat betekent dit nu concreet? Stel dat u een nieuwe wasmachine koopt voor duizend euro. U kiest ervoor om gespreid te betalen, waarbij de rente 13,5% is. Bij een afbetalingsperiode van 4,5 jaar komt het erop neer dat u uiteindelijk 1319 euro betaalt in plaats van duizend. U betaalt op deze manier dus een derde meer dan de oorspronkelijke prijs van duizend euro. De meeste consumenten zijn zich hier niet van bewust wanneer zij de optie gespreid betalen aanvinken. Als u dan niet één, maar meerdere producten op deze manier koopt, is het goed voorstelbaar dat u het overzicht kwijtraakt. Zo komt u in de schulden terecht voor u het doorheeft.

Alternatief

Wat kunt u dan doen als uw wasmachine het zomaar begeeft? De meest verstandige manier om een noodzakelijke grote uitgave te financieren, is door het afsluiten van een persoonlijke lening. Als u al meerdere kredieten op afbetaling hebt openstaan, kunt u deze ook het beste oversluiten naar één persoonlijke lening. U berekent het totale bedrag dat u nog aan krediet hebt openstaan, waarna u voor dit bedrag een persoonlijke lening afsluit om alles in één keer af te lossen. Vanaf dat moment hebt u alleen nog één persoonlijke lening, wat uw situatie een stuk overzichtelijker maakt. Bovendien is de rente hiervan altijd lager dan de rente bij het kopen op afbetaling.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be