Waarom krediet berekenen ? Iedereen heeft wel eens wensen die hij financieel niet meteen waar kan maken. Maar soms breekt nood wet en is het slim alvast een lening te hebben, zodat de plannen nu kunnen worden uitgevoerd.

Deze lening wordt ook weleens ‘krediet’ genoemd. Kredieten zijn er in alle soorten en maten, zoals bijvoorbeeld: het persoonlijk krediet, het doorlopend krediet enzovoorts.

Doorgaans is het niet nodig een reden op te geven bij de bank om een krediet aan te vragen. De bank is meer geïnteresseerd in de kredietwaardigheid van de klant. Met andere woorden: heeft de aanvrager schulden, en hoe groot is het risico dat de bank geld verliest? Als deze risico’s er niet zijn, zal de bank een overeenkomst opstellen en deze door de klant laten tekenen. Daarvoor is eerst uitgebreid onderzoek naar de financiële situatie van de aanvrager nodig. Banken bieden tegenwoordig een aantrekkelijke rente om geld te lenen. Toch is geld lenen niet gratis. Om die reden hebben banken een rekenhulp online staan voor het krediet berekenen.

Comfort loan NL Image Banner 336 x 250


Maximale lening krediet berekenen
Bij de meeste rekenhulpen wordt een standaard lijstje afgegaan. De eerste vraag op de lijst is hoeveel men wil lenen. Het maximum te lenen bedrag ligt meestal op rond de 70.000 euro. Men moet voor het aanvragen van een krediet doorgaans zo’n 2500 euro lenen. Krediet berekenen is heel eenvoudig, want er komt weinig rekenwerk aan te pas. Met de muis sleept de aanvrager het bedrag dat hij wil lenen op het balkje. Wie een exact bedrag wil, bijvoorbeeld niet: 4500 euro, maar 4473, kan het bedrag intypen in het daarvoor bestemde vakje.

Niet iedere bank rekent dezelfde minimale en maximale lening. Dit kan per bank verschillen. Het voordeel van de rekenhulp is dat men in een oogopslag kan zien hoeveel hij kan lenen en wat dat gaat kosten. Daarvoor is het beantwoorden van de tweede stap noodzakelijk.

NL PAT - Mensualites - October - 840x150

Termijn krediet berekenen
De tweede stap is namelijk het termijn waarin de aanvrager het geld wil terugbetalen. De bank moet geld verdienen en vraagt meestal een jaarlijkse rente. Omdat de rente per jaar wordt berekend, is het minimaal te kiezen termijn tenminste 12 maanden. Dat is ook handig voor de aanvrager, want hij heeft meer dan genoeg tijd om de lening terug te kunnen betalen.

Toch mag het terugbetalen van een lening niet te lang duren. Daarom werken banken met een maximumtermijn. De maximumtermijn ligt meestal op 24 maanden. Met andere woorden: binnen 2 jaar moet de lening zijn terugbetaalt. In veel gevallen is de termijn afhankelijk van het geleende bedrag. Immers: het is gemakkelijker in 1 jaar tijd 2500 euro terug te betalen, dan dat men in 2 jaar tijd 30.000 euro moet terugbetalen.

Rente krediet berekenen
Ten slotte kijken we nog naar de rente. Banken werken met jaarrentes. Deze jaarrente heet formeel het Jaarlijkse Kostenpercentage (JKP). De rente is per moment verschillend, afhankelijk van het financiële klimaat op dat moment. Soms ligt de rente op precies tien procent. Wie dus binnen een jaar 2500 euro leent en terugbetaalt, betaalt 250 euro rente. Int totaal betaalt iemand dus 2750 euro. Per maand komt dit dus neer op een bedrag van 230 euro.

Persoonlijke lening Image Banner 728 x 90

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be