Ook wij in België hebben een bonus malus systeem voor de autoverzekering zoals de Hollanders, onze noorderburen, die kennen. Veroorzaakt u een ongeval of schade, dan moet u de eerstkomende jaren misschien wel meer premie aan de verzekeraar afdragen. U wordt dus eigenlijk gestraft. Maar hoe zit dat eigenlijk met het bonus malus systeem als u uw auto uitleent aan een familielid of een vriend?

Iemand anders veroorzaakt schade met uw auto

Wie is er verzekerd als iemand anders in/met uw auto schade veroorzaakt? En wat als hij deze zelfs -uw auto- total loss rijdt? Betaalt u de kosten of de bestuurder? Is uw autoverzekering dus geldig bij het uitlenen of niet?

Uw autoverzekering ook geldig als u een auto uitleent?

.BENL - MyLine - 728x90

Om een lang verhaal heel erg kort te maken: JA! Ook al zit er een ander achter ‘uw’ stuur en deze veroorzaakt schade, dan nog steeds is uw verzekering geldig. Er is 1 MAAR. En dat is: De bestuurder moet beschikken over een geldig rijbewijs. Eigenlijk zijn er 2 MAREN. Want die bestuurder moet ook uw toestemming hebben gekregen om te mogen rijden in uw wagen. Ook voor u gelden er regels. Zo moet u de meest regelmatige autobestuurder zijn. U mag gerust eens een keertje uw auto uitlenen, maar als u vaker uw auto uitleent aan anderen dan dat u er zelf in rijdt, dan moet u (als er sprake is van een andere regelmatige bestuurder) de polis wijzigen. Uw verzekeraar zet dan de autoverzekering op zowel uw naam als op die van de andere bestuurder. Houd er rekening mee dat de premie dan wel omhoog gaat. Maar dit kan u natuurlijk verrekenen met de ander.

Schadevrije jaren (bonus malus)

Als een andere bestuurder schade aan of met uw auto veroorzaakt, dan wordt de schade vergoed mits de ander beschikt over een rijbewijs en met uw toestemming achter het stuur is gekropen. De auto staat op uw naam en u staat als verzekeringsnemer op de polis. Als u de schade claimt, dan kan dit ten koste gaan van uw schadevrije jaren en gaat u wellicht meer premie betalen. Dit risico ligt bij u. De schade krijgt u wel uitgekeerd als u deze claimt.
BENL - Personal Loan - CTA 1 - 728x90

Schade verhalen

Is schade echter niet op uw verzekering gedekt? Dan blijft u de eindverantwoordelijke voor de ontstane schade en kosten. In sommige gevallen is het mogelijk om de schade te verhalen op de andere bestuurder. U zult hiervoor echter naar de rechter moeten als u er onderling niet uitkomt. Ook bij boetes geldt dat u als hoofdbestuurder daarvoor aansprakelijk bent. U bent namelijk houder van de kenteken.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be