Onderhands geld lenen is lenen van een particulier of particulieren. Je sluit dan een lening af bij vrienden of familie. Maar lang niet altijd hoeft dit een bekende te zijn. Je kan ook een lening afsluiten op basis van crowdfunding bijvoorbeeld of lenen via een marktplaats. Vandaag de dag zijn vooral die laatste twee mogelijkheden erg populair en de verwachting is dat deze vorm van lenen de strijd aangaat met de gevestigde banken en kredietmaatschappijen. Wat onderhands geld lenen betreft raden we je altijd aan om voorzichtig te werk te gaan. Wil je van een goede vriend of familielid geld lenen? Maak dan vooral afspraken op papier.

Hoe vind je een geldschieter?

Een onderhandse geldlening sluit je meestal af omdat geld lenen op een normale manier niet mogelijk is. Bijvoorbeeld omdat je een BKR codering hebt of omdat je inkomen te laag is. Dan zoek je naar een alternatieve manier van geld lenen, bijvoorbeeld onderhands lenen. Maar dat hoeft niet de enige reden te zijn waarom je voor deze vorm van lenen kiest. Lenen van particulieren is namelijk meestal veel goedkoper dan bij de bank of via een kredietverstrekker. Natuurlijk kan men wel een vergoeding vragen, dit gebeurt vooral bij onbekende particuliere geldschieters. Maar dan nog ben je veel goedkoper uit. Ook al kan je geld lenen van familie of van een goede vriend, dit is niet aan te raden. Al vertrouw je elkaar. Het gebeurt maar al te vaak dat familierelaties of vriendschappen stukgaan omdat een van de partijen zich niet aan de afspraken kan houden. Doe je dit toch, dan is het verstandig om alle afspraken op papier te zetten. Dit is een leenovereenkomst en in principe is een dergelijke overeenkomst rechtsgeldig. Geldschieters vind je echter steeds gemakkelijker op crowdfunding platforms.

Alles zwart op wit zetten!

Als je geld van een particulier leent, is het belangrijk dat je elkaar niet alleen vertrouwt maar de afspraken ook zwart op wit zet. Uiteraard alles voorzien van handtekeningen van zowel de lener als geldschieter. Daarna, vooral als het om grotere bedragen gaat, is het verstandig dit door een notaris te laten controleren. Een leencontract bestaat in elk geval uit deze afspraken:

  • De naam van de geldschieters en degene die de lening aangaat
  • Het geldbedrag dat wordt geleend
  • Eventueel het bestedingsdoel
  • De rentepercentage
  • Beschrijving van een onderpand (auto, boot, et cetera)
  • Het aantal termijnen waarin wordt afgelost
  • De ingangsdatum van de overeenkomst
  • De looptijd van de lening

De fiscus

Is het moment gekomen dat de overeenkomst ondertekent is en de lening verstrekt? Registreer de lening vervolgens bij de belastingdienst. Ook is degene die het geld leent verplicht om eventuele verdiensten op te geven (IB). De overeenkomst moet je altijd, zoals we al schreven, laten controleren door een notaris. Overigens is geld lenen van particulieren dé oplossing voor mensen die een negatief kredietregistratie hebben. Een negatief kredietregistratie krijg je indien je een lening hebt afgesloten via een reguliere geldverstrekker, bijvoorbeeld een bank, en je niet aan de afspraken hebt gehouden. Particuliere geldschieters zijn geen deelnemer bij het kredietregistratiebureau en kunnen daardoor ook niet je kredietregistratie-gegevens inzien.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be