Verschillende banken bieden een persoonlijke lening simulatie aan om je meer inzicht te geven in de financiële gevolgen van het afsluiten van een persoonlijke lening.

Banken hebben hier baat bij omdat ze op deze manier hun klanten duidelijk kunnen laten zien wat het afsluiten van een persoonlijke lening voor financiële gevolgen heeft. Ook jij hebt er baat bij, omdat je op deze manier op een overzichtelijke manier ziet wat de mogelijke consequenties zijn.

De reden van het aanbieden van een persoonlijke lening simulatie

De meeste aanbieders van leningen bieden een persoonlijke lening simulatie gratis aan. Je kunt het dus zien als een extra service van de bank, maar de bank heeft hier vaak wel baat bij. Vaak wordt een simulatie gebruikt om te bekijken of je wel in aanmerking komt voor bepaalde leningen, omdat je bij bepaalde leningen aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om de lening af te kunnen sluiten. Door dit via een persoonlijke lening simulatie al vast te stellen voorkomt de bank dat een hoop mensen die niet in aanmerking komen voor een persoonlijke lening toch zo’n lening aan gaan vragen. Verder zorgt een persoonlijke lening simulatie er vaak voor dat je niet voor verrassingen komt te staan als je een lening afsluit, omdat je pas achteraf de gevolgen ziet van het afsluiten van de persoonlijke lening. Hierdoor voorkomt de bank dat mensen de lening achteraf gezien niet kunnen betalen.Het uitvoeren van een persoonlijke lening simulatie

Om een persoonlijke lening simulatie uit te voeren moet je een aantal gegevens invullen om de berekening te maken. Zo wordt bijvoorbeeld het gewenste bedrag en de looptijd van de lening gevraagd. Ook wordt vaak gevraagd om je inkomensgegevens en bij enkele ook om de financiële situatie. Niet bij iedere persoonlijke lening simulatie zijn ze even uitgebreid, het loont soms ook om meerdere simulaties in te vullen om te kijken naar de uitkomst.

De gegevens die je hier invult worden niet meegenomen bij de uiteindelijke aanvraag van een persoonlijke lening. De gegevens die vaak worden gevraagd bij de aanvraag van een persoonlijke lening zijn vaak vele malen uitgebreider en moeten ondersteund worden door documenten. Aan de persoonlijke lening simulatie kunnen ook geen rechten worden verleend. Het is slechts een indicatie van de reactie op de aanvraag van een persoonlijke lening. In de praktijk maken veel mensen gebruik van deze simulatie alvorens zij een persoonlijke lening aan gaan vragen om van tevoren een idee te hebben van de gevolgen van een persoonlijke lening.
Niet alleen bij persoonlijke leningen wordt een simulatie aangeboden, ook bij andere soorten leningen, zoals een lening voor de auto en het afsluiten van een hypotheek, wordt een simulatie vaak aangeboden. Simulaties hebben voor beiden partijen vele voordelen en het is dan ook aan te raden om je goed te laten informeren door middel van een persoonlijke lening simulatie voordat je een aanvraag indient. Je hebt dan van tevoren een idee van de reactie van de bank en je weet waar je aan toe bent. Vervelende verrassingen doordat je een persoonlijke lening hebt afgesloten worden op deze manier voorkomen.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be