Iemand die over onvoldoende financiële middelen beschikt en voor een grote aankoop staat, zal wellicht lenen.

Denk aan de aankoop van een huis of auto. Deze aankopen vragen om een grote som geld die niet altijd direct beschikbaar is. Lenen is dan een makkelijke oplossing, maar heeft wel gevolgen die lang blijven aanslepen. Zo moet het bedrag inclusief rente worden terugbetaald. Een andere mogelijkheid is om het bedrag zelf te sparen, en zo zelf te genieten van de interest. Maar welke optie is beter, wat doe je dus best?

Sparen is de beste optie

Het antwoord is natuurlijk voor de hand liggend: sparen is de beste optie, maar die mogelijkheid is er niet altijd. Geld sparen voor een grote aankoop is een proces dat lang kan duren, zeker wanneer de inkomsten beperkt zijn. Er zijn heel wat mensen die op een bepaalde leeftijd nood hebben aan een auto of woning. In dat geval moet al enkele jaren voordien gespaard worden zodat die aankoop gefinancierd kan worden. Wanneer maandelijks een bedrag opzij gezet kan worden, kan hier interest op verkregen worden. Op die manier verdien je dus eigenlijk geld door het geld even opzij te zetten. Dat is een win-winsituatie, aangezien je toch van plan was om de (grote) aankoop nog enkele maanden of jaren uit te stellen en bovendien heb je uiteindelijk meer geld.

Grote aankopen, beperkte tijd: lenen

Vaak gaat het echter niet zo eenvoudig. De aankoop van een huis financieren is niet op enkele maanden of jaren gebeurd. Daarom is het zo handig om te kunnen lenen: het geld komt zomaar onze kant op en de afbetaling volgt later pas. Belangrijk is om te realiseren dat geld lenen ook geld kost. De rente is niet mals en kan een grote kost zijn. Het bedrag dat geleend wordt moet natuurlijk worden terugbetaald binnen een bepaalde periode. Dit is de looptijd van de lening. Hoe korter de looptijd, hoe hoger het bedrag dat maandelijks moet worden afbetaald. Hierdoor betaal je uiteindelijk wel minder rente. Het is natuurlijk per persoon verschillend wat de beste optie is. Het is dan ook zeer verstandig om een financieel expert of financiële instelling te contacteren die kan helpen bij deze zaak.

Lenen is niet slecht, maar enkel wanneer het echt niet anders kan

Lenen is dus zeker niet slecht, maar de gevolgen ervan moeten sterk overwogen worden. Vaak wordt geprobeerd om een combinatie van sparen en lenen te realiseren. Vooraf wordt gespaard, zodat er een budget beschikbaar is. Het resterende bedrag wordt dan geleend zodat het totale bedrag bij elkaar is. Op die manier zijn de maandelijkse kosten hoe dan ook lager en wordt het dus aantrekkelijker om te lenen. Indien de mogelijkheid om de aankoop uit te stellen er is, is het altijd aangeraden om te sparen. In geval van nood kan een lening de oplossing bieden, maar dan moeten de financiële experten zeer duidelijk zijn.

MAY-PAT-Theme 2-NL- 840x150